Hoppa över navigering

Möte 2022-01-27

Beredning för psykiatri, habilitering och hjälpmedel
09:00 - 14:35 Digitalt
  • 08.15-08.45  Ev Gruppmöten
    09.00-09.10 Inledning, anmälan av frågor
    09.10-09.40 Aktuellt från verksamheten, psykiatrin - Karin Haster
    09.40-10.15  Samsjuklighetsutredningen, Region Örebro län som pilotlän - Johanna Häll, Katarina Wetter-Edman, Mathias Edquist och Karin Haster
    10.15-10.30 Paus
    10.30-11.00 Safewards - Veikko Pelto-Piri
    11.00-11.45 Allmänpsykiatrin - Åsa Kindahl
    11.45-12.00 Aktuell information från nationell, sjukvårdsregional och lokal nivå - Gabriel Stenström
    12.00-13.00 Lunch
    13.00-13.30 Aktuellt från verksamheten, habiliteringen - Mats Eriksson
    13.30-14.15 Information: Första kontakten - Psykisk ohälsa barn och unga -
    Eva Eriksson och Anna Bürger Sjödin, och Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga - Camilla Eklöv
    14.15-14.30 Fika 
    14.30-15.00 Aktivitetsplan, beslut - Gabriel Stenström
    15.00-15.05 Svar på anmälda frågor
    15.05          Avslutning

  •   2

    Protokollsjusterare

  •   3

    Anmälan om frågor

  •   4

    Information: Aktuellt från verksamheten, psykiatri

  •   5

    Information: Samsjuklighetsutredningen, Region Örebro län som pilotlän

  •   6

    Information: Safewards

  •   7

    Information: Allmänpsykiatrin

  •   8

    Information: Aktuell information från nationell, sjukvårdsregional och lokal nivå

  •   10

    Information: Första kontakten - Psykisk ohälsa barn och unga

  •   11

    Information: Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga

  • Beredning för psykiatri, habilitering och hjälpmedel är en av tre beredningar som hälso- och sjukvårdsnämnden har till sitt förfogande för att bereda ärenden och frågeställningar. I sin verksamhetsplan för 2022 har hälso- och sjukvårds-nämnden tilldelat beredningarna ett antal uppdrag vilka återrapporteras till nämnden så att beslut kan fattas för att nå de mål som hör till beredningens ansvarsområde.

    För att beredningen ska kunna genomföra sitt samlade uppdrag under året har en aktivitetsplan tagits fram. Kapitel 1 och 2 har samma innehåll som i de förslag som finns till aktivitetsplaner för övriga två beredningar. Kapitel 3-6 är specifika för varje beredning. Enligt förslaget till beslut ska kapitel 4-6 uppdateras fortlöpande av hälso-och sjukvårdsförvaltningen i samråd med presidiet.

    Bilagor

  •   13

    Svar på anmälda frågor

  •   14

    Presentationer från sammanträdet

  • § 1

    Protokollsjusterare

  • Pia Frohman (MP) frågar om kompetensförsörjningen, främst läkare och företrädesvis inom psykiatrin samt om man klarar vårdgarantin. 

  • Karin Haster informerar om aktuellt läge inom psykiatrin när det gäller tillgänglighet, bemanning och ekonomi samt visar på vilka möjligheter och utmaningar psykiatrin har framöver. Vidare informeras bland annat om lokaler som behöver åtgärdas, förändrade vårdnivåer i Karlskoga och Lindesberg och säkerställande av patientsäkerhet vid transporter. 

     

     

     

     

  • Johanna Häll informerar om samsjuklighetsutredningen och redogör för arbetsprocessen i Region Örebro län och för det arbete som gjorts hittills. Då traditionella utvecklingsmetoder brister i sin förmåga att fokusera på användarnas behov och resurser behöver en sömlös vård skapas där regioner och kommuner samarbetar. För att skapa Nära vård krävs nya typer av verktyg för utveckling och förnyelse. 

     

     

     

  • Veikko Pelto-Piri informerar om Safewards, ett evidensbaserat program för att förebygga våld och tvångsåtgärder i psykiatrisk heldygnsvård. 

     

     

  • Åsa Kindahl informerar om allmänpsykiatrin, vad de arbetar med idag och framåt. Säkra vårdövergångar är ett prioriterat område, då raka sömlösa flöden är viktigt. Utveckling pågår för samverkan med habilitering, primärvården, kommunerna och specialistpsykiatrin. Det arbetas också med transportfrågan, det vill säga patienter som ska flyttas mellan olika verksamheter.  

     

     

  • Gabriel Stenström informerar om nya nationella överenskommelser som Sveriges kommuner och regioner ingått, bland annat om vaccinering mot covid-19 och nationell testning och smittspårning för covid-19, psykisk hälsa samt vårdförlopp. 

    Socialstyrelsen påbörjade under 2021 en nationell datainsamling i syfte att långsiktigt följa upp hjälpmedelsområdet och Gabriel lyfter några exempel från den första rapporten. Socialstyrelsen kommer att uppdatera statistiken varje år. 

    Vidare informeras om Region Örebro läns ekonomiska resultat för 2021, att regionfullmäktige i december antog avgifterna för 2022 samt hur läget ser ut just nu när det gäller covid-19, vaccineringar med mera. Den 20 januari hade totalt 44 procent i länet tagit tre doser av vaccinet. Det har åter igen öppnats upp för vaccineringar i Conventum.  



     

     

     

  • Mats Eriksson informerar om tillgänglighet, sjukfrånvaro och ekonomi. Resultatet för 2021 visar ett överskott på 3,9 miljoner kronor. Vidare informeras om aktivitetsplan för 2022, verksamhetsberättelsen för 2021, medarbetarenkäten, leveranser av hjälpmedel och Tolkutredningen. 

  • Anna Bürger Sjödin och Eva Eriksson informerar om första kontakten - psykisk ohälsa barn och unga (En väg in). De redogör för hur det går till, från första kontakten där en bedömning och triagering sker, till vårdprocessen. 

    Camilla Eklöv informerar om Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga (Första linjen) som startar den 1 mars. Hon informerar också om brukarmedverkan och uppföljning. 

  • Beredning för psykiatri, habilitering och hjälpmedel är en av tre beredningar som hälso- och sjukvårdsnämnden har till sitt förfogande för att bereda ärenden och frågeställningar. I sin verksamhetsplan för 2022 har hälso- och sjukvårdsnämnden tilldelat beredningarna ett antal uppdrag vilka återrapporteras till nämnden så att beslut kan fattas för att nå de mål som hör till beredningens ansvarsområde.

    För att beredningen ska kunna genomföra sitt samlade uppdrag under året har en aktivitetsplan tagits fram. Kapitel 1 och 2 har samma innehåll som i de förslag som finns till aktivitetsplaner för övriga två beredningar. Kapitel 3-6 är specifika för varje beredning. Enligt förslaget till beslut ska kapitel 4-6 uppdateras fortlöpande av presidiet.

  • § 11

    Svar på anmälda frågor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.