Hoppa över navigering

Möte 2022-05-05

Beredning för psykiatri, habilitering och hjälpmedel
08:30 - 15:15 Konferensrum Eken, Eklundavägen 1
  • § 25

    Protokollsjusterare

  • Lennart Carlsson (M) frågar om hur man sopsorterar det avfall som blir av katetrar. 

    Lennart Carlsson (M) frågar om ortopedteknik och har önskemål om att beredningen ska göra ett göra ett studiebesök där.

    Lennart Carlsson (M) frågar hur samarbetet är mellan psykiatrin och Finsam.  

    Kristian Berglund (M) frågar om chefstjänsterna inom psykiatrin är tillsatta.

  • Meddelandeärenden:
    Etikrådets analys av samsjuklighet, en rapport om bemötande och fördomar i mötet med en person som lider av både fysisk och psykisk ohälsa.

  • Camilla Eklöv, Eva Eriksson, Anna Bürger Sjödin, Annifrid Frimodig och Carl Göransson informerar om Första kontakten och den verksamhet som bedrivs vid mottagningen för psykisk ohälsa barn och unga, vilken startade 1 mars 2022. 

  • Karin Haster informerar om aktuellt läge inom psykiatrin, bland annat när det gäller tillgänglighet, bemanning nu och under sommaren samt faktabaserad styrning och ledning. Vidare informeras om arbetet med systematiskt arbetsmiljö för en god och säker arbetsmiljö. Information ges om innehållet i aktivitetsplanen för 2022. 



      

     

     

  • Annifrid Frimodig och Anna Bürger Sjödin informerar om hur utvecklingsarbetet går inom barn- och ungdomspsykiatrin, hur de arbetar, vem som gör vad och hur tillgängligheten ser ut när det gäller nybesök och första besök fram till utredning. Ett nytt avtal har tecknats med Capio från och med 1 april 2022. 

     

  • Peter Hansson ger en lägesrapport per den sista mars när det gäller resultat, produktion, bemanning, tillgänglighet och vårdgaranti. Vidare informeras om nödvändiga och önskvärda satsningar 2023 samt aktiviteter och utvecklingsområden inom ekonomi och produktionsstab.

    Jenny Malmström informerar om ekonomin för området psykiatri. Efter årets tre första månader redovisas en budgetavvikelse på minus 12,1 miljoner kronor. 

    Sveriges kommuner och regioner anordnar en kostnadsfri digital konferens den 17 maj som handlar om Psykiatrin i siffror, till vilken den som är intresserad kan anmäla sig. 

  • Eva Åkesson Enelo redogör för Region Örebro läns svar på samsjuklighetsutredningen. Jenny Jansson och Fredrik Holländer informerar om inspel och kommentarer från psykiatrin. Vidare informeras om GAP-analyser (metod att identifiera eventuellt gap mellan nuläge och önskat läge) och vård- och insatsprogram, VIP (används för att öka användningen av evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap).

     

     

  • Mats Eriksson informerar om tillgänglighet och resultat för 2021, vilket visar ett överskott på 3,9 miljoner kronor. Resultatet per april 2022 visar ett överskott på 0,6 miljoner kronor. Prognosen för helåret 2022 ligger på minus 7 miljoner kronor. Vidare informeras om hur arbetet går när det gäller tolkutredningen, samordnat medicinskt omhändertagande, Boka tolk, obetalda abonnemangsavgifter samt det samarbete barn- och ungdomshabiliteringen inlett med Capio Hjärnhälsan från och med 1 april 2022.

     

  • Lise Bergman Nordgren informerar om kunskapsstyrning, med ett särskilt fokus på området psykisk hälsa. Bland annat informeras om övergripande mål, aktuella programområden och hur arbetet går nationellt, sjukvårdsregionalt och lokalt.  

     

  • Ett dokument har sammanställts med inspel från beredning för psykiatri, habilitering och hjälpmedel till hälso- och sjukvårdsnämnden inför nämndens beslut om verksamhetsplan för 2023. Inspelen berör åtta områden där beredningen ser behov av att förvaltningens arbete utvecklas. På grund av den pågående pandemin är inspelen i stor utsträckning samma som inför 2022:

    - Utveckla vården för barn och unga med psykisk ohälsa.
    - Samordnat medicinskt omhändertagande (SMO) av personer med komplexa
    funktionsnedsättningar.
    - Förbättra tillgängligheten till neuropsykiatriska utredningar.
    - Utveckla omhändertagandet av människor med psykiatriska diagnoser i den övriga hälso- och sjukvården
    - Öka produktionskapaciteten inom Område psykiatri och Habiliteringen.
    - Fortsatt översyn av avgifterna för hjälpmedel.
    - Förbättrat omhändertagandet av äldre med psykisk ohälsa och sjukdom.
    - Bedriv verksamheten i ekonomisk balans på kort och lång sikt.

    Om nämnden beaktar inspelen och ger Hälso- och sjukvårdsförvaltningen dessa
    uppdrag önskar beredningen att få i uppdrag att följa arbetet inom förvaltningen.

  • Sammanträdet i september behöver flyttas.

  • Gabriel Stenström informerar om den nationella patientenkät som genomförts. Länk till Nationell patientenkät: https://patientenkat.se/nationellpatientenkat.44334.html



  • 1. Mats Eriksson besvarar Lennart Carlssons (M) fråga om hur det avfall som blir av hjälpmedlet katetrar ska sopsorteras. Den medicintekniska produkten ska sopsorteras som hushålls-/restsopor, eftersom den kommit i kontakt med kroppsvätska.  

    2. Ordförande Carina Dahl (S) svarar på Lennart Carlssons (M) önskemål om studiebesök på ortopedteknik att sammanträdet i september eventuellt kan planeras som ett halvdags sammanträde, med möjlighet till studiebesök på ortopedteknik på eftermiddagen.  

    3. Lennart Carlssons fråga om huruvida psykiatrin och Finsam samarbetar och i så fall hur besvaras vid nästa sammanträde.  

    4. Områdeschef för psykiatrin Karin Haster besvarar Kristian Berglunds (M) fråga om chefstjänsterna inom psykiatrin är tillsatta. En tjänst i Karlskoga är vakant och en tillsättning inom rättspsykiatrin kommer att göras, i övrigt är chefsleden solid.  

     

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.