Hoppa över navigering
  •   1

    Protokollsjustering

  • Frågor ställda vid sammanträde 2025-02-13:

    Anders Brandén (M) frågar om påminnelser vid särskild postadress, varför Folktandvården inte är kopplad till Skatteverket och säger att det verkar som om kallelser går till folkbokföringsadressen, medan fakturorna går till gode män. 

    Anders Brandén (M) frågar om fakturering, varför Regionservice kan se betalda fakturor, men inte kliniken.

  • Meddelandeärenden:
    Protokollsutdrag regionfullmäktige 2025-02-26 §24, valärenden

    Bilagor

  •   4

    Information: Aktuellt från verksamheten

  • Region Örebro län har genomfört en upphandling av tandtekniska tjänster. Avtalstiden för upphandlingskontraktet är 2025-06-01 – 2027-05-31, med ensidig option för Region Örebro län att besluta om förlängning med sammanlagt 24 månader.
    Det totala värdet för ingående tjänster i denna upphandling beräknas uppgå till 50 miljoner kronor för hela avtalsperioden.

  •   7

    Studiebesök Folktandvården Lindesberg, inkl information om Folktandvården Kopparberg

  • Patientsäkerhetsberättelsen utgår från lagkrav och följer strukturen för den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. I de fall lagkrav finns görs hänvisningar under respektive rubrik. Patientsäkerhetsberättelsen utgår även från metodiken för systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete.

    Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att öppet och tydligt redovisa strategier, mål och resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten. Patientsäkerhetsberättelsen ska vara färdig senast 1 mars varje år, finnas tillgänglig för den som vill ta del av del av den och ingå i vårdgivarens ledningssystem för patientsäkerhet. Region Örebro läns patientsäkerhetsberättelse följer strukturen för den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Inom Folktandvården ansvarar en cheftandläkare för patientsäkerhetsarbetet och deltar i hälso- och sjukvårdens chefläkararbete.

    I patientsäkerhetsberättelsen redovisas Region Örebro läns arbete med avvikelser och klagomål som utvärderas kontinuerligt av cheftandläkaren och presenteras några gånger per år till all personal genom krönikor på intranätet.

    Arbetet med patientsäkerhet inom Folktandvården har under året präglats av frågor rörande införandet av det nya tandvårdssystemet Frenda, samt tandvårdens tillgänglighet. Frenda infördes under hösten med gott resultat ur patientsäkerhetssynpunkt. Tillgängligheten har förbättrats något under året, men kommer vara ett fokusområde även under 2025.

    De vanligaste orsakerna till avvikelser är fördröjd behandling samt förväxlingar. Kontinuerligt arbete med att justera arbetssätt och rutiner för att reducera dessa orsaker till avvikelser sker. Klagomålen som kommer in via 1177 eller Patientnämnden handlar oftast om bemötande/information/omhändertagande.

    Patientsäkerhetsrond har genomförts med nästintill samtliga enheter under året, och patientsäkerhetsarbetet bedöms som aktivt på klinikerna.

    Avgörande för att framåt kunna bedriva en tillgänglig, kvalitativ och patientsäker vård kommer att vara tillgången på utbildad och erfaren personal samt fortsatt arbete med att utveckla arbetssätt och flöden, för att kunna erbjuda patientsäker vård till så många som möjligt.

  •   9

    Information: Patientsäkerhet

  • Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om Folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län helt eller delvis finansierar. I överenskommelsen regleras uppdragens omfattning och finansiering. Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att Folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.

    Bilagor

  •   11

    Information: Förfrågningsunderlag Tandreglering för barn och unga inom LOV, Region Örebro län, 25RS1409

  •   12

    Information: Justerad överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden 2025 efter beslut om införande av vårdval tandreglering, 25RS2239

  • Det har inkommit en motion från Elin Jensen (SD), Patrik Nyström (SD), Jan Murman (SD) och Habib Brini (SD) om att ändra Folktandvårdens prioritetsordning. I motionen föreslås att åldersgruppen 20-23 år ska prioriteras på samma nivå som personer från 24 år och äldre i Folktandvårdens prioriteringslista. Regionfullmäktige beslutade 2024-04-10 att ärendet remitteras till folktandvårdsnämnden för beredning.

    Folktandvårdsnämnden anser motionen besvarad då riksdagen redan har beslutat i enlighet med regeringens förslag i proposition 2023/24:158 att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 år till 19 år och att åldersgränsen för att kunna få del av statligt tandvårdsstöd på motsvarande sätt ska sänkas från 24 till 20 år. Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2025.

    Folktandvården i Region Örebro län har gjort omfattande anpassningar för att säkra denna övergång och arbetar sålunda i linje med motionens förslag. Det är dessutom inte folktandvårdsnämnden som beslutar om prioritetsordningen.

    Bilagor

  • Det har inkommit en motion från Anna Nordqvist (M) och Erik Baecklund (M) till regionfullmäktige om att införa osteoporosscreening i Folktandvården. I motionen föreslås Folktandvården att införa osteoporosscreening för kvinnor över 50 år samt att införa osteoporosscreening för kvinnor under 50 år som drabbats av för tidigt klimakterium och att Region Örebro län ser över möjligheten att implementera en särskild osteoporosmottagning på något av länets tre akutsjukhus.

    Folktandvårdsnämnden fattade 2023-05-10 beslut om att avslå motionen. Regionfullmäktige beslutade 2023-06-21 att ärendet återremitteras till folktandvårdsnämnden för komplettering gällande vilka kostnader och praktiska konsekvenser ett införande medför.

    Region Örebro län följer Socialstyrelsens rekommendationer från det nationella screeningrådet och i nuläget finns det inga rekommendationer eller något kunskapsstöd för att införa osteoporosscreening i Folktandvården.
    Region Örebro län följer redan Socialstyrelsens riktlinjer som beskriver det förebyggande arbetet mot osteoporos.

    Ett införande av osteoporosscreening skulle kräva införskaffandet av en programvara som avläser röntgen från tandvården. Denna metod visar enligt forskning max 40 procent tillförlitlighet och det finns i nuläget inte heller en kommersiell programvara av denna typ. Ett intressant utvecklingsarbete pågår där det avgörande frågetecknet gäller hur riskbedömningen i nästa steg kan hanteras inom hälso- och sjukvården. En kostnadsberäkning blir utmanande då det inte finns någon kommersiell programvara, men förutom inköp av ett system måste tidsåtgång för berörd personal räknas in. Det finns också risk för undanträngningseffekter och även oro hos patienter som rekommenderas en utredning.

    I linje med motionens förslag kommer Folktandvården i Region Örebro län fortsatt bevaka hur Folktandvården kan bidra till att detektera riskpatienter avseende framtida frakturrisk. Detta måste utgå från nationella riktlinjer där tandvård och hälso- och sjukvård samverkar i framtagande av vetenskapligt baserat kunskapsstöd i syfte att ge professionen möjlighet att erbjuda patienter bästa möjliga vård. I nuläget finns som redovisas ovan inga vetenskapligt validerade verktyg som fullt ut stöder ett breddinförande att detektera patienter med framtida frakturrisk vid konventionell tandröntgen. Folktandvården ser i sitt folkhälsoarbete fram mot en sådan utveckling och bevakar således frågan.

    Bilagor

  • Besvarande av Anders Brandéns (M) frågor ställda vid sammanträde 2025-02-13:

    Fråga om påminnelser vid särskild postadress, varför Folktandvården inte är kopplad till Skatteverket och säger att det verkar som om kallelser går till folkbokföringsadressen, medan fakturorna går till gode män. 

    Fråga om fakturering, varför Regionservice kan se betalda fakturor, men inte kliniken.

  •   16

    Presentationer från sammanträdet

  • § 11

    Protokollsjustering

  • Frågor ställda vid sammanträde 2025-02-13:

    1. Anders Brandén (M) frågar om påminnelser vid särskild postadress, varför Folktandvården inte är kopplad till Skatteverket och säger att det verkar som om kallelser går till folkbokföringsadressen, medan fakturorna går till gode män. 

    2. Anders Brandén (M) frågar om fakturering, varför Regionservice kan se betalda fakturor, men inte kliniken.

    Frågor ställda vid dagens sammanträde: 

    3. Jan Murman (SD) frågar om den nu nedlagda utredningen gällande Region Örebro läns polisanmälan mot en tandläkare som gett gratis tandvård till chefer och anhöriga. 

    4. Jan Murman (SD) frågar om ekonomin och det svåra ekonomiska läget.

     

  • § 13

    Anmälnings- och meddelandeärenden

  • Helen Willyams informerar om tandreglering enligt LOV*). Regionstyrelsen fattar beslut den 28 mars och beslutet kommer att påverka både överenskommelsen och anslaget för Folktandvården.

    Anna Westin informerar om nuläge när det gäller systemen Frenda och Sectra samt ger en rapport om väntetider inom Folktandvården. 

    *) LOV=lagen om valfrihetssystem

     

  • Christer Ohlsson ger en ekonomisk rapport per den sista februari och resultatet visar -6,4 miljoner kronor, vilket är en resultatförsämring med 3,6 miljoner kronor jämfört med föregående år. Vidare ges en analys av intäkter och det konstateras att Frendas införande även fortsatt har stor ekonomisk påverkan. Pågående arbete med ekonomiska åtgärder presenteras. 

     

     

  • Region Örebro län har genomfört en upphandling av tandtekniska tjänster. Avtalstiden för upphandlingskontraktet är 2025-06-01 – 2027-05-31, med ensidig option för Region Örebro län att besluta om förlängning med sammanlagt 24 månader.
    Det totala värdet för ingående tjänster i denna upphandling beräknas uppgå till 50 miljoner kronor för hela avtalsperioden.

  • Marina Arvidsson och Susanne Englund informerar om Folktandvården Lindesberg och Kopparberg, med fokus på Folktandvården Kopparberg. Nämnden visas runt på kliniken.  

  • Josefin Gagerman-Good informerar om hur Folktandvården arbetar med patientsäkerhet samt hur hon själv som chefstandläkare arbetar och med vad. Under 2024 har fokus legat på informationssäkerhetsarbetet kopplat till det nya tandvårdssystemet Frenda. Medarbetarenkäten för hållbart säkerhetsengagemang, HSE, presenteras. Vidare informeras om avvikelser, klagomål och synpunkter samt händelser som föranlett internutredning.  

     

  • Patientsäkerhetsberättelsen utgår från lagkrav och följer strukturen för den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. I de fall lagkrav finns görs hänvisningar under respektive rubrik. Patientsäkerhetsberättelsen utgår även från metodiken för systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete.

    Enligt patientsäkerhetslagen ska vårdgivaren varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse. Syftet med patientsäkerhetsberättelsen är att öppet och tydligt redovisa strategier, mål och resultat av arbetet med att förbättra patientsäkerheten. Patientsäkerhetsberättelsen ska vara färdig senast 1 mars varje år, finnas tillgänglig för den som vill ta del av del av den och ingå i vårdgivarens ledningssystem för patientsäkerhet. Region Örebro läns patientsäkerhetsberättelse följer strukturen för den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet. Inom Folktandvården ansvarar en cheftandläkare för patientsäkerhetsarbetet och deltar i hälso- och sjukvårdens chefläkararbete.

    I patientsäkerhetsberättelsen redovisas Region Örebro läns arbete med avvikelser och klagomål som utvärderas kontinuerligt av cheftandläkaren och presenteras några gånger per år till all personal genom krönikor på intranätet.

    Arbetet med patientsäkerhet inom Folktandvården har under året präglats av frågor rörande införandet av det nya tandvårdssystemet Frenda, samt tandvårdens tillgänglighet. Frenda infördes under hösten med gott resultat ur patientsäkerhetssynpunkt. Tillgängligheten har förbättrats något under året, men kommer vara ett fokusområde även under 2025.

    De vanligaste orsakerna till avvikelser är fördröjd behandling samt förväxlingar. Kontinuerligt arbete med att justera arbetssätt och rutiner för att reducera dessa orsaker till avvikelser sker. Klagomålen som kommer in via 1177 eller Patientnämnden handlar oftast om bemötande/information/omhändertagande.

    Patientsäkerhetsrond har genomförts med nästintill samtliga enheter under året, och patientsäkerhetsarbetet bedöms som aktivt på klinikerna.

    Avgörande för att framåt kunna bedriva en tillgänglig, kvalitativ och patientsäker vård kommer att vara tillgången på utbildad och erfaren personal samt fortsatt arbete med att utveckla arbetssätt och flöden, för att kunna erbjuda patientsäker vård till så många som möjligt.

  • Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om Folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län helt eller delvis finansierar. I överenskommelsen regleras uppdragens omfattning och finansiering. Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att Folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.

  • Josefin Sannevik informerar om förslaget om LOV tandreglering för barn och unga, vilket regionstyrelsen beslutar om den 28 mars. Målet är att korta köer och minska väntetider till tandreglering för barn och unga samt att det innebär valfrihet för patienten. Avtal skrivs med Folktandvården och fler leverantörer. Påbörjade patienter kommer att behandlas klart inom Folktandvården. Folktandvården är ickevalsalternativet och har sistahandsansvaret. Planen är att starta i juni 2025. 

  • Under förutsättning att regionstyrelsen fattar beslut om tandreglering för barn och unga inom LOV den 28 mars, behöver överenskommelsen mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden justeras. Josefin Sannevik och Helen Willyams redogör för de justeringar som i så fall behöver göras. Folktandvårdsnämnden fattar i så fall beslut om justeringarna i överenskommelsen vid kommande nämnd.  

     

  • Det har inkommit en motion från Elin Jensen (SD), Patrik Nyström (SD), Jan Murman (SD) och Habib Brini (SD) om att ändra Folktandvårdens prioritetsordning. I motionen föreslås att åldersgruppen 20-23 år ska prioriteras på samma nivå som personer från 24 år och äldre i Folktandvårdens prioriteringslista. Regionfullmäktige beslutade 2024-04-10 att ärendet remitteras till folktandvårdsnämnden för beredning.

    Folktandvårdsnämnden anser motionen besvarad då riksdagen redan har beslutat i enlighet med regeringens förslag i proposition 2023/24:158 att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 år till 19 år och att åldersgränsen för att kunna få del av statligt tandvårdsstöd på motsvarande sätt ska sänkas från 24 till 20 år. Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2025.

    Folktandvården i Region Örebro län har gjort omfattande anpassningar för att säkra denna övergång och arbetar sålunda i linje med motionens förslag. Det är dessutom inte folktandvårdsnämnden som beslutar om prioritetsordningen.

  • Det har inkommit en motion från Anna Nordqvist (M) och Erik Baecklund (M) till regionfullmäktige om att införa osteoporosscreening i Folktandvården. I motionen föreslås Folktandvården att införa osteoporosscreening för kvinnor över 50 år samt att införa osteoporosscreening för kvinnor under 50 år som drabbats av för tidigt klimakterium och att Region Örebro län ser över möjligheten att implementera en särskild osteoporosmottagning på något av länets tre akutsjukhus.

    Folktandvårdsnämnden fattade 2023-05-10 beslut om att avslå motionen. Regionfullmäktige beslutade 2023-06-21 att ärendet återremitteras till folktandvårdsnämnden för komplettering gällande vilka kostnader och praktiska konsekvenser ett införande medför.

    Region Örebro län följer Socialstyrelsens rekommendationer från det nationella screeningrådet och i nuläget finns det inga rekommendationer eller något kunskapsstöd för att införa osteoporosscreening i Folktandvården.
    Region Örebro län följer redan Socialstyrelsens riktlinjer som beskriver det förebyggande arbetet mot osteoporos.

    Ett införande av osteoporosscreening skulle kräva införskaffandet av en programvara som avläser röntgen från tandvården. Denna metod visar enligt forskning max 40 procent tillförlitlighet och det finns i nuläget inte heller en kommersiell programvara av denna typ. Ett intressant utvecklingsarbete pågår där det avgörande frågetecknet gäller hur riskbedömningen i nästa steg kan hanteras inom hälso- och sjukvården. En kostnadsberäkning blir utmanande då det inte finns någon kommersiell programvara, men förutom inköp av ett system måste tidsåtgång för berörd personal räknas in. Det finns också risk för undanträngningseffekter och även oro hos patienter som rekommenderas en utredning.

    I linje med motionens förslag kommer Folktandvården i Region Örebro län fortsatt bevaka hur Folktandvården kan bidra till att detektera riskpatienter avseende framtida frakturrisk. Detta måste utgå från nationella riktlinjer där tandvård och hälso- och sjukvård samverkar i framtagande av vetenskapligt baserat kunskapsstöd i syfte att ge professionen möjlighet att erbjuda patienter bästa möjliga vård. I nuläget finns som redovisas ovan inga vetenskapligt validerade verktyg som fullt ut stöder ett breddinförande att detektera patienter med framtida frakturrisk vid konventionell tandröntgen. Folktandvården ser i sitt folkhälsoarbete fram mot en sådan utveckling och bevakar således frågan.

  • Besvarande av frågor ställda vid sammanträde 2025-02-13:

    1. Helen Willyams besvarar Anders Brandéns (M) fråga om påminnelser vid särskild postadress med att felet nu har åtgärdats i systemet.  

    2. Helen Willyams besvarar Anders Brandéns (M) fråga om varför kliniken inte kunde se den betalade fakturan med att problemet har identifierats och åtgärdats. Åtgärden får genomslag i den release som kommer den 24 april. 

    Besvarande av frågor ställda vid dagens sammanträde: 

    3. Helen Willyams besvarar Jan Murmans (M) fråga gällande den nedlagda utredningen att Region Örebro län bistår och är behjälpliga vid utlämnande av handlingar, men måste alltid sekretesspröva. I det här fallet, efter sekretessprövning, kunde inte handlingar lämnas ut och därmed lade polisen ned förundersökningen. 

    4. Christer Ohlsson besvarar Jan Murmans (M) fråga om ekonomin under informationspunkten Ekonomisk rapport, i vilken ekonomiskt läge och pågående åtgärder presenteras.  

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.