Hoppa över navigering
  • § 8

    Protokollsjustering

  • § 9

    Delegationsbeslut - 2024

  • Meddelanden:

    Tidsplan verksamhetsplan med budget 2025 och uppföljning 2024. 

  • Under perioden 1 januari 2023 till och med den 31 december 2023 registrerade Patientnämndens kansli totalt 454 ärenden som gällde synpunkter och klagomål riktade mot primärvården i Region Örebro län. Av dessa var det 147 ärenden som specifikt gällde vårdcentralerna och klagomål som registrerades under huvudproblemen Tillgänglighet samt Vårdansvar och organisation. Underlaget till föreliggande analys utgörs av dess 147 ärenden.
    Vissa typer av klagomål återkommer i analysens underlag, till exempel att det är dålig tillgänglighet på telefon och att vårdpersonal inte ringer upp enligt överenskommelse. Andra klagomål handlar om att det är svårt att få boka läkartid inom rimligt tidsintervall och att man skulle vilja ha en fast läkarkontakt men nekas.
    Läkarbrist visar sig vara en av de bakomliggande orsakerna till svårigheter patienter stöter på i sina kontakter med vårdcentralerna. Det kanske dröjer innan man kan få en bokad läkartid och man får ofta träffa olika läkare vid varje besök. Klagomål pekar på brister vad gäller uppföljningar och vårdplaner. Konsekvenserna beskrivs bland annat som otrygghet och frustration.
    Det finns personer som av olika anledningar inte vill eller kan använda sig av IT-teknik. Den som saknar bankID är hänvisad till att ringa för att få kontakt med sin vårdcentral. För dessa patienter begränsas tillgängligheten och de riskerar att hamna i ett utanförskap.

  • Patientnämndens kansli har i en rapport sammanställt uppgifter om hur många dagar det i genomsnitt har tagit att få klagomål på vården från patienter och närstående besvarade av vårdgivarna. Rapporten innehåller också uppgifter om hur många påminnelser som har skickats för att vårdgivarna inte har besvarat klagomålen inom rimlig tid.

  • Kvinnosjukvård innefattar all vård och behandling för specifikt kvinnor. Många kvinnor beskriver att de inte får adekvat vård och behandling för de besvär de söker sjukvården för. Detta leder till att dessa kvinnor inte känner sig delaktiga i sin vård och behandling. De känner sig inte heller lyssnade till och förtroendet för vården minskar.

    Kvinnor som har klagomål på förlossningsvården lyfter främst fram att de inte känner sig lyssnade till. I flera klagomål framkommer att kvinnorna drabbats av bristningar eller andra förlossningsskador under förlossningen. Dessa kvinnor lyfter fram, och betonar, vikten av att bli sedd och bekräftad. De poängterar också hur viktigt det är att det finns en bra kommunikation mellan behandlare, vårdpersonal och patient.

  • § 14

    Information - fortsättning rapport om klagomål som avser kvinnosjukvård

  • Patientnämndens kansli har på patientnämndens uppdrag utrett om och hur verksamhetens telefontillgänglighet kan förändras på sätt som innebär att mindre personalresurser ianspråktas samtidigt som tillräckligt god tillgänglighet ändå upprätthålls. Utredningen har enbart avsett sådana telefonsamtal som inleder nytt ärende. Telefonsamtal i pågående ärenden har alltså inte omfattats.

    Kansliet föreslår förändringar i form av att system för samtalsbokning införs samt möjligheten att kunna begränsa antal dagar som bokningsbara telefontider erbjuds.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.