Hoppa över navigering
  • § 1

    Protokollsjustering

  • Anmälningsärenden:

    1. Sammanställning över beslut efter utredning av Färdtjänstenheten för november 2024, 24RS446-16.

    2. Sammanställning över beslut efter utredning av Färdtjänstenheten för december 2024, 24RS446-19.

    3. Förvaltningschefen för regional utveckling har fattat följande beslut:
    - Beslut om förvaltningsövergripande åtgärder för kostnadskontroll inom Regional utveckling, 25RS993-1.

    4. Sammanställning över beslut efter utredning av Färdtjänstenheten för januari 2025, 25RS304-1.

    Meddelanden:

    1. Skrivelse från medborgare angående den nya busslinjen (7), 24RS10281-8.

    Protokollsutdrag

    1. Protokollsutdrag regionfullmäktige 2024-12- 09  §146 RF Anmälan av motion från Fredrik Askhem (L) - Låt företag bidra till en stabil kollektivtrafik 24RS11135-6.

    2. Protokollsutdrag regionfullmäktige 2024-12-09, §144 RF Anmälan av motion från Erik Baecklund (M), Fredrik Askhem (L) och Greger Persson (SD) om att återinföra tretimmarsbiljett under lågtrafik - en smart lösning för miljö och ekonomi, 24RS10746-6.

    3. Protokollsutdrag regionfullmäktige 2024-12- 09  §151 RF Anmälan av medborgarförslag om att minska antalet turer i stället för att lägga ner busslinjer, 24RS10896-7.

    4. Protokollsutdrag regionfullmäktige 2024-12- 09  §149 RF Anmälan av medborgarförslag om busshållplatser som bör återinföras snarast, 24RS9379-7.

    5. Protokollsutdrag regionfullmäktige 2024-12- 09  §148 RF Anmälan av medborgarförslag om att utöka avgångar och avgångstider för Länstrafikens busslinjer 600 och 620, 24RS9372-8.

  • Det finns nu ett förslag till att kollektivtrafiknämnden ska ställa in sammanträdet den 20 mars 2025 på grund av få ärenden samt kalla till ett extra sammanträde den 18 juni 2025, för att behandla inkomna synpunkter på trafikförsörjningsprogrammet.

  • Västra Götalandsregionen har översänt sitt förslag till nytt regionalt trafikförsörjningsprogram på remiss. Det är lättillgängligt och pedagogiskt utformat och Region Örebro län bedömer att det inte finns några hinder för kommande trafikpliktsbeslut.

    Västra Götalandsregionen har i sitt förslag till nytt trafikförsörjningsprogram identifierat nya perspektiv som sammanfaller väl med de som Region Örebro län kommer att lyfta i sitt nya program vilket är positivt.

    Region Örebro län noterar att Västra Götalandsregionen identifierar hur de ekonomiska utmaningarna ställer krav på verksamheten under den utpekade programperioden. Region Örebro län instämmer i vikten av att vi krokar arm i påverkansarbete för att utveckla finansieringsmöjligheterna.

    Avslutningsvis uppskattar Region Örebro län Västra Götalandsregionens höga ambitionsnivå gällande forskning, innovation och utveckling.

  • Av 10 § i Attestreglemente för Region Örebro län (18RS3779) framgår att varje nämnd årligen ska upprätta en aktuell förteckning med uppgift om utsedda attestanter samt deras ersättare.

    Attestförteckningen redovisar attesträtt per person och ansvarsnivå samt nivå av attesträtt med högsta belopp angivet som personen kan attestera.

    Attestförteckningen lagras digitalt. För vissa återkommande kostnader såsom telefon-, tvätt- och hyresfakturor sker kontrollattest automatiskt för bestämda belopp.

  • Planeringsverktyget som idag används inom Serviceresor uppfattas av medarbetarna som ålderdomligt och ineffektivt. Det saknar också helt funktion för handläggning av färdtjänst- och sjukresetillståndsärenden. Planeringsverktyget har inte heller varit föremål för upphandling på många år vilket gör det osäkert om Region Örebro län har ett i dagsläget korrekt upphandlat planeringsverktyg. Debiteringsmodellen för systemet är oöverskådlig och baserad på vissa fasta avgifter, volymbaserade avgifter och tillägg för nya funktioner som har lagts till genom åren utan korrekt upphandling. Upphandlingen syftar till att upphandla ett planerings- och handläggningssystem för Serviceresors trafik och handläggning av färdtjänstansökningar. Systemet måste kunna hantera trafikplanering och den data som genereras från planeringen och de genomförda resorna. Dessutom måste hela färdtjänsttillståndshandläggningen kunna genomföras i systemet med bevarande och arkivering av underlag och beslutsdokument. Data från systemet ska kunna ligga till grund för ekonomiska transaktioner utifrån genomförd trafik. Data ska kunna användas för att följa upp trafiken ur ett kvalitetsmässigt perspektiv. Systemets data ska också kunna hantera data till och från kunddatabas samt geodata. Den uppskattade inköpsvolymen för en tänkt hyresperiod av fem år beräknas vara cirka 20 miljoner kronor

  • Bifogat redovisas förslag till verksamhetsberättelse kollektivtrafiknämnden 2024. Förslaget till verksamhetsberättelse är framtagen av tjänstepersonorganisationen och är en återrapportering för helåret avseende måluppfyllelse utifrån beslutad verksamhetsplan med budget 2024.

  • Länstrafiken ser över och reviderar resevillkor för Närtrafik för en effektivare resa för Länstrafikens resenärer. I dagsläget fastslår resevillkoren för Närtrafik att resenären alltid ska resa till den närmaste Närtrafikhållplats som finns från målpunkten. Detta kan leda till långa och krångliga restider för den enskilde resenären om slutdestinationen inte ligger vid längs med den linjeförlagda trafiken som trafikerar den närmaste Närtrafikhållplatsen. Ett undantag inom villkoret bör därför införas för att skapa en attraktivare Närtrafik.

    Undantag: Om den närmaste närtrafikhållplatsen ligger i en annan kommun får resenären välja den närmaste närtrafikhållplatsen inom sin egen kommun, även om den är längre bort.”

    Skrivelsen i villkoren blir då:
    6.4 Resa från närtrafikhållplats kan göras till de platser som trafikeras av färre än 10 avgångar i vardera riktningen per dygn. Resenär blir hämtad i den tätort med närtrafikhållplats som ligger närmast önskad målpunkt. Målpunkten får endast vara en adress som finns i Lantmäteriets fastighetsdatabas.

    Undantag: Om den närmaste närtrafikhållplatsen ligger i en annan kommun får resenären välja den närmaste närtrafikhållplatsen inom sin egen kommun, även om den är längre bort.

  • Erik Baecklund (M), Fredrik Askhem (L) och Greger Persson (SD) föreslår i en motion att återinföra en billigare tretimmarsbiljett under lågtrafik för pensionärer i hela Region Örebro län samt att ta fram förslag på hur en sådan biljett bäst kan integreras i Region Örebro läns biljettstruktur. Detta mot bakgrund av en tid där kollektivtrafiknämnden försöker balansera ekonomin genom ökad kostnadseffektivitet och samtidigt utveckla verksamheten mot mer hållbarhet så borde fler sätt finnas att fylla bussarna. Ett införande av billigare bussbiljetter vid lågtrafik är inte bara en ekonomisk åtgärd, utan även ett steg mot en mer hållbar och inkluderande transportlösning. Under 2025 kommer en översyn av produkter och priser att göras. Detta i syfte att förenkla och anpassa biljettprodukter efter målgruppernas behov för att behålla resenärer men också få fler att resa med kollektivtrafiken. Förslaget i denna motion kommer att beaktas i denna utredning.

  • Regionerna i Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna bedriver gemensamt regional tågtrafik inom sina län genom det gemensamt ägda bolaget Tåg i Bergslagen AB. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna inom respektive region har ett åtagande om att garantera trafiken i det storregionala stomnätet vilket kräver att tågen fungerar tillfredsställande och kan trafiksättas enligt plan.

    Tåg i Bergslagen AB bedriver verksamhet med 30 tågfordon, varav 23 är av typen Regina. Samtliga tågfordon hyrs in från fordonsägaren AB Transitio som ansvarar för att anskaffa, finansiera och förvalta tågfordon åt sina ägare vilka är 20 svenska regioner.

    Reginafordonen tillverkades och levererades under perioden 2001-2004 och har en beräknad livslängd på 30 år. Fordonen beräknas således att vara i trafik till 2031-2034. Under livslängden genomför fordonsägaren ett förbestämt antal så kallade tunga underhållsaktiviteter och upprustningar vilka i det senare fallet främst omfattar inredning och målning.

    Utifrån fordonsägaren AB Transitios rekommendation har Tåg i Bergslagen ABs styrelse fattat beslut om att rekommendera respektive fullmäktige hos de fyra ägarregionerna att fatta beslut om genomförande av livslängdssäkrande aktiviteter. Aktiviteterna syftar till att Reginafordonen återfår en fullgod nivå på tillgänglighet och tillförlitlighet under den tekniska livslängden och omfattar uppgradering av bromssystem, översyn och uppgradering av elektronisk utrustning med mera.

    Transition har beräknat den totala investeringen till 158 miljoner kronor, varav hälften behöver lånefinansieras med proprieborgen från ägarna. Respektive ägare borgar för 25 procent av lånebeloppet, vilket innebär 19,75 miljoner kronor var.

    Investeringarna kopplat till de livslängdssäkrande aktiviteterna kommer att öka hyreskostnaderna för Tåg i Bergslagen och därmed kostnaderna för respektive kollektivtrafikmyndighet. Fram till 2034, då investeringarna beräknas vara avskrivna, uppgår Region Örebro läns hyreskostnader till följ av investeringen till 41 miljoner kronor.

    Investeringarna innebär att det i ett senare skede och efter särskilt beslut finns möjlighet att genomföra livslängsförlängande aktiviteter och därmed förlänga livslängden på tågfordonen till 2043. Om detta beslut tas kan avskrivningskostnaderna på de livslängdssäkrande investeringarna fördelas ut på fler år, vilket skulle medföra lägre årliga hyreskostnader.

  • Trafiken med Västtågen omfattar ett länsgränsöverskridande stråk mellan Västra Götalands län och Örebro län. Nuvarande trafikavtal löper ut i december 2027. Inför att ett nytt avtal träder i kraft behöver beslut om allmän trafikplikt fattas. Beslut om trafikplikt behöver fattas av kollektivtrafikmyndigheterna i Västra Götalandsregionen och i Örebro län. Denna överenskommelse slår fast principerna för det beslut som respektive kollektivtrafikmyndighet ska fatta.

    Den sträcka som omfattas är Skövde/Mariestad – Hallsberg – Örebro, via Västra stambanan/Kinnekullebanan och Godsstråket genom Bergslagen.

    Region Örebro län kommer för sin del att fatta trafikpliktsbeslut inom Örebro län till närmaste station på andra sidan länsgränsen.

    Trafikpliktsbesluten utgår i princip från nuvarande trafik, men omfattar också möjlighet till förändringar på sikt i enlighet med respektive myndighets trafikförsörjningsprogram.

  • Beslutet om allmän trafikplikt innebär att Region Örebro län fortsätter sitt åtagande gällande tågtrafiken mellan Örebro och Gårdsjö (och vidare mot Mariestad, Lidköping, med mera) samt Örebro och Töreboda (och vidare mot Skövde och Göteborg). Trafiken med Västtågen utgör en del av kollektivtrafikutbudet mellan Örebro och Laxå, och skapar därtill tillgänglighet till städer i Västra Götalandsregionen.

  • § 13

    Information - verksamhetsuppföljning allmän kollektivtrafik

  • § 14

    Information - konsekvensanalys från Hällefors kommun

  • § 15

    Information - biljettkontrollverksamheten

  • § 16

    Information - trafikförsörjningsprogrammet går ut på remiss

  • § 17

    Information - handläggningstider färdtjänst - vad gör Region Örebro län för att korta dem?

  • § 18

    Information - avstängning Nobeltunneln - påverkan på serviceresor

  • § 19

    Information - direktupphandling serviceresor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.