Möte 2025-02-11
-
1
Protokollsjustering
-
Försäkringskassan beslutade den 7 november 2024 om statlig medelstilldelning för samordningsförbunden för 2025 under förutsättning att statliga medel tilldelas enligt förslaget i budgetpropositionen avseende 2025. Budgetpropositionen beslutades i december. Region Örebro län följer statens beslut och lämnar bidrag med hälften av de statligt beslutade beloppen per samordningsförbund under förutsättning att övriga medlemmar fattar motsvarande beslut.
Bilagor
-
Vid tidpunkten för beslut om Region Örebro läns verksamhetsplan med budget för 2025 var inte beloppet för Region Örebro läns statsbidrag för läkemedelsförmånerna känt. Regionfullmäktige delegerade till regionstyrelsen att, när beloppet är känt, fatta beslut om fördelning av ökningen av statsbidraget till berörda nämnder.
En överenskommelse om statens bidrag till regionerna för kostnader för läkemedelsförmånerna år 2025 mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och regeringen godkändes i december 2024. Överenskommelsen innebär för Region Örebro län ett bidrag om 1 217,3 miljoner kronor, jämfört med 1 152,8 miljoner kronor för 2024. Ökningen är därmed 64,5 miljoner kronor. Ökningen föreslås fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden med 44,5 miljoner kronor och 20 miljoner kronor till Hälsovalsenheten.Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
4
Fördelning statsbidrag enligt överenskommelsen om försörjningsberedskap för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning
Staten och SKR har ingått en överenskommelse om försörjningsberedskap för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning (S2024/02033). Regeringen har avsatt 852,5 miljoner kronor för överenskommelsen. Pengarna får användas 2024 och 2025 för ändamålet. Region Örebro läns del av medlen är 24,8 miljoner kronor.
Regionerna ska använda medlen i överenskommelsen till att bygga upp och säkerställa långsiktig förbättrad tillgång till medicintekniska produkter av förbrukningskaraktär och personlig skyddsutrustningsom används inom intensivvården och den traumavård som kan leda till intensivvård. Det gäller lagerhållning för samma vård som bedrivs i vardagen. Medel får även användas för kostnader och utgifter som syftar till att stärka försörjningsberedskap för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning. Avsikten är att produkterna ska omsättningslagras en månad i nära anslutning till där vård bedrivs. Regionerna ska också utarbeta handlingsplaner för att nå en utökad försörjningsberedskap med en lagerhållning av medicintekniska produkter av förbrukningskaraktär och personlig skyddsutrustning. Handlingsplanerna ska vara färdigställda senast december 2025.
För att förbättra möjligheterna att dela information i samband med
bristsituationer av medicintekniska produkter samt underlätta stöd till varandra åtar sig regionerna att påbörja omställningen till en EU-gemensam nomenklatur.Regioner ska i kommande upphandlingar från och med beslutad överenskommelse börja efterfråga att leverantörerna benämner produkterna enligt denna nomenklatur.
För att motverka att bristsituationer uppstår som en följd av utökade inköp eller lagerhållning krävs en samverkan mellan regionerna och mellan regionerna och aktuella aktörer inom försörjningsområdet för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.
Region Örebro län har inlett ett regionövergripande projekt som organiseras från servicenämnden. Projektet kommer att kartlägga vilka insatser regionen behöver genomföra för att uppfylla överenskommelsen och därefter kommer åtgärder att genomföras.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Örebro län genomfört en granskning av ekonomistyrning inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde. Granskningens syfte är att bedöma om regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Granskningen syftar även till att bedöma om den interna kontrollen inom granskningsområdena är tillräcklig.
Utifrån genomförd granskning är revisorernas samlade bedömning att regionstyrelsen i allt väsentligt har säkerställt en ändamålsenlig mål- och budgetprocess på regionövergripande nivå. Vidare är den sammanfattande bedömningen att regionstyrelsen i allt väsentligt har säkerställt en tillräcklig intern kontroll.
Följande revisionsfrågor avser regionstyrelsen. Frågorna är kompletterade med revisorernas bedömning.
- Finns det tydliga regler och riktlinjer för den regionövergripande mål- och budgetprocessen? Ja
- Finns ändamålsenliga fördelningsprinciper? (regionövergripande och inom hälso- och sjukvårdsnämnden) Delvis
- Vidtar regionstyrelsen åtgärder utifrån sin uppsiktsplikt vid befarat ekonomiskt underskott? Ja
Regionstyrelsen instämmer i bedömningen att den övergripande verksamhetsplaneprocessen, uppföljningsprocessen samt den intern kontrollen i allt väsentligt fungerar på ett tillfredsställande sätt, men att arbetssätt, tidplaner och detaljeringsgrader alltid bör omprövas och utvärderas.
Efter genomförd granskning har vissa förändringar skett som ytterligare förbättrar och förtydligar processen. Strukturen på verksamhetsplan med budget 2025 (som fullmäktige beslutade om i juni 2024) är omarbetad. Syftet med förändringen var att få ett styrdokument som bättre passar nuvarande politiska organisation och ansvarsstruktur. Utöver den förändringen har verksamhetsplanen kompletterats med en riktlinje för ekonomisk styrning.
Vidare har revisorernas rekommendation ”att nämndernas prognoser ska framgå i de periodrapporter som regionstyrelsen tar del av” åtminstone delvis beaktats i planeringen av uppföljningsprocessen för 2025. Nämnderna kommer per april, juli och oktober att ha nämndsmöten så att nämnden först behandlar dess periodrapport med prognos, varefter prognoserna per nämnd samt en samlad prognos redovisas i periodrapport till regionstyrelsen.
I övrigt kommer regionstyrelsen i kommande utvärderingar av verksamhetsplaneprocessen, uppföljningsprocessen, uppsiktplikten samt internkontrollarbetet beakta revisorernas rekommendationer.
Revisorernas samlade bedömning är att hälso- och sjukvårdsnämnden inte helt har säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Vidare är den sammanfattande bedömningen att hälso- och sjukvårdsnämnden inte helt har säkerställt en tillräcklig intern kontroll i ekonomistyrningen inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde.
Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer den 12 februari att behandlat ett svar med anledning av lämnade bedömningar och rekommendationer för de revisionsfrågor som rör nämndens ansvar.
Sammanfattningsvis framför Hälso-och sjukvårdsnämnden i förslaget till svar att det ekonomiska läget för förvaltningen förbättrats kraftigt från år 2023 till år 2024 samt att nämnden ställer sig bakom flera av revisorernas rekommendationer, till exempel att fatta beslut om riktlinjer för budgetprocessen, justera delegationsordningen samt fullfölja fullmäktiges reduceringsuppdrag.Bilagor
-
Regionerna i Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna bedriver gemensamt regional tågtrafik inom sina län genom det gemensamt ägda bolaget Tåg i Bergslagen AB. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna inom respektive region har ett åtagande om att garantera trafiken i det storregionala stomnätet vilket kräver att tågen fungerar tillfredsställande och kan trafiksättas enligt plan.
Tåg i Bergslagen AB bedriver verksamhet med 30 tågfordon, varav 23 är av typen Regina. Samtliga tågfordon hyrs in från fordonsägaren AB Transitio som ansvarar för att anskaffa, finansiera och förvalta tågfordon åt sina ägare vilka är 20 svenska regioner.
Reginafordonen tillverkades och levererades under perioden 2001-2004 och har en beräknad livslängd på 30 år. Fordonen beräknas således att vara i trafik till 2031-2034. Under livslängden genomför fordonsägaren ett förbestämt antal så kallade tunga underhållsaktiviteter och upprustningar vilka i det senare fallet främst omfattar inredning och målning.
Utifrån fordonsägaren AB Transitios rekommendation har Tåg i Bergslagen ABs styrelse fattat beslut om att rekommendera respektive fullmäktige hos de fyra ägarregionerna att fatta beslut om genomförande av livslängdssäkrande aktiviteter. Aktiviteterna syftar till att Reginafordonen återfår en fullgod nivå på tillgänglighet och tillförlitlighet under den tekniska livslängden och omfattar uppgradering av bromssystem, översyn och uppgradering av elektronisk utrustning med mera.
Transition har beräknat den totala investeringen till 158 miljoner kronor, varav hälften behöver lånefinansieras med proprieborgen från ägarna. Respektive ägare borgar för 25 procent av lånebeloppet, vilket innebär 19,75 miljoner kronor var.
Investeringarna kopplat till de livslängdssäkrande aktiviteterna kommer att öka hyreskostnaderna för Tåg i Bergslagen och därmed kostnaderna för respektive kollektivtrafikmyndighet. Fram till 2034, då investeringarna beräknas vara avskrivna, uppgår Region Örebro läns hyreskostnader till följ av investeringen till 41 miljoner kronor.
Investeringarna innebär att det i ett senare skede och efter särskilt beslut finns möjlighet att genomföra livslängsförlängande aktiviteter och därmed förlänga livslängden på tågfordonen till 2043. Om detta beslut tas kan avskrivningskostnaderna på de livslängdssäkrande investeringarna fördelas ut på fler år, vilket skulle medföra lägre årliga hyreskostnader.Bilagor
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Oslo-Stockholm 255 AB (Oslo-Sthlm) ägs till lika delar av Region Örebro läns förvaltning AB, Örebro Rådhus AB, Karlstads kommun, Region Värmland, Västerås kommun och Region Västmanland.
I samband med att bolaget bildades fastställdes bolagsordning och ägardirektiv samt ingicks ett aktieägaravtal mellan de dåvarande delägarna. 2018 utökades ägarkretsen och aktieägaravtalet reviderades. Bolagsordningen och ägardirektivet har inte reviderats.
Det finns behov av att uppdatera styrdokumenten dels till följd av synpunkter från revisorerna dels utifrån hur bolaget i praktiken kommit att strukturera sitt arbetssätt. Ändringarna som föreslås är:
• Revisorerna har synpunkter på en formulering i ägardirektivet om att nästa års budget ska läggas fram för bolagsstämman, vilket inte har skett i praktiken. Förslaget till ny formulering är att styrelsen fastställer budget och verksamhetsmål efter dialog med ägarrepresentanter.
• Aktieägaravtalet har en formulering där det årliga driftbidraget begränsas till 1 miljon kronor per delägare, vilket varit oförändrat sedan 2019. Någon uppräkning av driftbidraget har alltså inte skett. Beloppsbegränsningen föreslås tas bort.
• Bolaget har sedan starten Region Örebro län som arkivmyndighet och följer Region Örebro läns arkivreglemente. I aktieägaravtalet ändras så att Region Örebro län skrivs in i stället för Örebro kommun.
• Begreppet Ägarsamråd införs och definieras i aktieägaravtalet. Funktionen har funnits i praktiken och träffar mellan representanter från delägarna och bolaget har genomförts regelbundet.
• Några övriga justeringar i bolagets ändamål, hänvisningar till kommunallagen och vissa ändringar för att underlätta bolagets administration, till exempel att möjliggöra att styrelsemöten och bolagsstämmor hålls digitalt.
Förslagen till revideringar har tagits fram i samråd med samtliga delägare och har behandlats vid ägarmöte. Samtliga delägare behöver fatta beslut om förändringarna.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Meddelanden:
1. Finansrapport december 2024, 24RS1555-32.
2. Innehavsrapport 241231, 24RS1555-33.Bilagor
-
920kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
9
Information - pensionsmedelsportföljen
-
10
Information - periodrapport
-
11
Presentationer från sammanträdet
-
§ 9
Protokollsjustering
-
Försäkringskassan beslutade den 7 november 2024 om statlig medelstilldelning för samordningsförbunden för 2025 under förutsättning att statliga medel tilldelas enligt förslaget i budgetpropositionen avseende 2025. Budgetpropositionen beslutades i december. Region Örebro län följer statens beslut och lämnar bidrag med hälften av de statligt beslutade beloppen per samordningsförbund under förutsättning att övriga medlemmar fattar motsvarande beslut.
-
Vid tidpunkten för beslut om Region Örebro läns verksamhetsplan med budget för 2025 var inte beloppet för Region Örebro läns statsbidrag för läkemedelsförmånerna känt. Regionfullmäktige delegerade till regionstyrelsen att, när beloppet är känt, fatta beslut om fördelning av ökningen av statsbidraget till berörda nämnder.
En överenskommelse om statens bidrag till regionerna för kostnader för läkemedelsförmånerna år 2025 mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och regeringen godkändes i december 2024. Överenskommelsen innebär för Region Örebro län ett bidrag om 1 217,3 miljoner kronor, jämfört med 1 152,8 miljoner kronor för 2024. Ökningen är därmed 64,5 miljoner kronor. Ökningen föreslås fördelas till hälso- och sjukvårdsnämnden med 44,5 miljoner kronor och 20 miljoner kronor till Hälsovalsenheten. -
Staten och SSveriges Kommuner och Regioner har ingått en överenskommelse om försörjningsberedskap för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning (S2024/02033). Regeringen har avsatt 852,5 miljoner kronor för överenskommelsen. Pengarna får användas 2024 och 2025 för ändamålet. Region Örebro läns del av medlen är 24,8 miljoner kronor.
Regionerna ska använda medlen i överenskommelsen till att bygga upp och säkerställa långsiktig förbättrad tillgång till medicintekniska produkter av förbrukningskaraktär och personlig skyddsutrustning som används inom intensivvården och den traumavård som kan leda till intensivvård. Det gäller lagerhållning för samma vård som bedrivs i vardagen. Medel får även användas för kostnader och utgifter som syftar till att stärka försörjningsberedskap för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning. Avsikten är att produkterna ska omsättningslagras en månad i nära anslutning till där vård bedrivs. Regionerna ska också utarbeta handlingsplaner för att nå en utökad försörjningsberedskap med en lagerhållning av medicintekniska produkter av förbrukningskaraktär och personlig skyddsutrustning. Handlingsplanerna ska vara färdigställda senast december 2025.För att förbättra möjligheterna att dela information i samband med
bristsituationer av medicintekniska produkter samt underlätta stöd till varandra åtar sig regionerna att påbörja omställningen till en EU-gemensam nomenklatur.Regioner ska i kommande upphandlingar från och med beslutad överenskommelse börja efterfråga att leverantörerna benämner produkterna enligt denna nomenklatur.
För att motverka att bristsituationer uppstår som en följd av utökade inköp eller lagerhållning krävs en samverkan mellan regionerna och mellan regionerna och aktuella aktörer inom försörjningsområdet för medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.Region Örebro län har inlett ett regionövergripande projekt som organiseras från servicenämnden. Projektet kommer att kartlägga vilka insatser regionen behöver genomföra för att uppfylla överenskommelsen och därefter kommer åtgärder att genomföras.
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Örebro län genomfört en granskning av ekonomistyrning inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde. Granskningens syfte är att bedöma om regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Granskningen syftar även till att bedöma om den interna kontrollen inom granskningsområdena är tillräcklig.
Utifrån genomförd granskning är revisorernas samlade bedömning att regionstyrelsen i allt väsentligt har säkerställt en ändamålsenlig mål- och budgetprocess på regionövergripande nivå. Vidare är den sammanfattande bedömningen att regionstyrelsen i allt väsentligt har säkerställt en tillräcklig intern kontroll.
Följande revisionsfrågor avser regionstyrelsen. Frågorna är kompletterade med revisorernas bedömning.
- Finns det tydliga regler och riktlinjer för den regionövergripande mål- och budgetprocessen? Ja
- Finns ändamålsenliga fördelningsprinciper? (regionövergripande och inom hälso- och sjukvårdsnämnden) Delvis
- Vidtar regionstyrelsen åtgärder utifrån sin uppsiktsplikt vid befarat ekonomiskt underskott? Ja
Regionstyrelsen instämmer i bedömningen att den övergripande verksamhetsplaneprocessen, uppföljningsprocessen samt den interna kontrollen i allt väsentligt fungerar på ett tillfredsställande sätt, men att arbetssätt, tidplaner och detaljeringsgrader alltid bör omprövas och utvärderas.
Efter genomförd granskning har vissa förändringar skett som ytterligare förbättrar och förtydligar processen. Strukturen på verksamhetsplan med budget 2025 (som fullmäktige beslutade om i juni 2024) är omarbetad. Syftet med förändringen var att få ett styrdokument som bättre passar nuvarande politiska organisation och ansvarsstruktur. Utöver den förändringen har verksamhetsplanen kompletterats med en riktlinje för ekonomisk styrning.
Vidare har revisorernas rekommendation ”att nämndernas prognoser ska framgå i de periodrapporter som regionstyrelsen tar del av” åtminstone delvis beaktats i planeringen av uppföljningsprocessen för 2025. Nämnderna kommer per april, juli och oktober att ha nämndsmöten så att nämnden först behandlar dess periodrapport med prognos, varefter prognoserna per nämnd samt en samlad prognos redovisas i periodrapport till regionstyrelsen.
I övrigt kommer regionstyrelsen i kommande utvärderingar av verksamhetsplaneprocessen, uppföljningsprocessen, uppsiktplikten samt internkontrollarbetet beakta revisorernas rekommendationer.
Revisorernas samlade bedömning är att hälso- och sjukvårdsnämnden inte helt har säkerställt en ändamålsenlig ekonomistyrning för den verksamhet den ansvarar för. Vidare är den sammanfattande bedömningen att hälso- och sjukvårdsnämnden inte helt har säkerställt en tillräcklig intern kontroll i ekonomistyrningen inom hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde.
Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer den 12 februari att behandla ett svar med anledning av lämnade bedömningar och rekommendationer för de revisionsfrågor som rör nämndens ansvar.
Sammanfattningsvis framför hälso-och sjukvårdsnämnden i förslaget till svar att det ekonomiska läget för förvaltningen förbättrats kraftigt från år 2023 till år 2024 samt att nämnden ställer sig bakom flera av revisorernas rekommendationer, till exempel att fatta beslut om riktlinjer för budgetprocessen, justera delegationsordningen samt fullfölja fullmäktiges reduceringsuppdrag. -
Regionerna i Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna bedriver gemensamt regional tågtrafik inom sina län genom det gemensamt ägda bolaget Tåg i Bergslagen AB. De regionala kollektivtrafikmyndigheterna inom respektive region har ett åtagande om att garantera trafiken i det storregionala stomnätet vilket kräver att tågen fungerar tillfredsställande och kan trafiksättas enligt plan.
Tåg i Bergslagen AB bedriver verksamhet med 30 tågfordon, varav 23 är av typen Regina. Samtliga tågfordon hyrs in från fordonsägaren AB Transitio som ansvarar för att anskaffa, finansiera och förvalta tågfordon åt sina ägare vilka är 20 svenska regioner.
Reginafordonen tillverkades och levererades under perioden 2001-2004 och har en beräknad livslängd på 30 år. Fordonen beräknas således att vara i trafik till 2031-2034. Under livslängden genomför fordonsägaren ett förbestämt antal så kallade tunga underhållsaktiviteter och upprustningar vilka i det senare fallet främst omfattar inredning och målning.
Utifrån fordonsägaren AB Transitios rekommendation har Tåg i Bergslagen ABs styrelse fattat beslut om att rekommendera respektive fullmäktige hos de fyra ägarregionerna att fatta beslut om genomförande av livslängdssäkrande aktiviteter. Aktiviteterna syftar till att Reginafordonen återfår en fullgod nivå på tillgänglighet och tillförlitlighet under den tekniska livslängden och omfattar uppgradering av bromssystem, översyn och uppgradering av elektronisk utrustning med mera.
Transitio har beräknat den totala investeringen till 158 miljoner kronor, varav hälften behöver lånefinansieras med proprieborgen från ägarna. Respektive ägare borgar för 25 procent av lånebeloppet, vilket innebär 19,75 miljoner kronor var.
Investeringarna kopplat till de livslängdssäkrande aktiviteterna kommer att öka hyreskostnaderna för Tåg i Bergslagen och därmed kostnaderna för respektive kollektivtrafikmyndighet. Fram till 2034, då investeringarna beräknas vara avskrivna, uppgår Region Örebro läns hyreskostnader till följd av investeringen till 41 miljoner kronor.
Investeringarna innebär att det i ett senare skede och efter särskilt beslut finns möjlighet att genomföra livslängdsförlängande aktiviteter och därmed förlänga livslängden på tågfordonen till 2043. Om detta beslut tas kan avskrivningskostnaderna på de livslängdssäkrande investeringarna fördelas ut på fler år, vilket skulle medföra lägre årliga hyreskostnader. -
Oslo-Stockholm 255 AB (Oslo-Sthlm) ägs till lika delar av Region Örebro läns förvaltning AB, Örebro Rådhus AB, Karlstads kommun, Region Värmland, Västerås kommun och Region Västmanland.
I samband med att bolaget bildades fastställdes bolagsordning och ägardirektiv samt ingicks ett aktieägaravtal mellan de dåvarande delägarna. 2018 utökades ägarkretsen och aktieägaravtalet reviderades. Bolagsordningen och ägardirektivet har inte reviderats.
Det finns behov av att uppdatera styrdokumenten dels till följd av synpunkter från revisorerna dels utifrån hur bolaget i praktiken kommit att strukturera sitt arbetssätt. Ändringarna som föreslås är:
• Revisorerna har synpunkter på en formulering i ägardirektivet om att nästa års budget ska läggas fram för bolagsstämman, vilket inte har skett i praktiken. Förslaget till ny formulering är att styrelsen fastställer budget och verksamhetsmål efter dialog med ägarrepresentanter.
• Aktieägaravtalet har en formulering där det årliga driftbidraget begränsas till 1 miljon kronor per delägare, vilket varit oförändrat sedan 2019. Någon uppräkning av driftbidraget har alltså inte skett. Beloppsbegränsningen föreslås tas bort.
• Bolaget har sedan starten Region Örebro län som arkivmyndighet och följer Region Örebro läns arkivreglemente. I aktieägaravtalet ändras så att Region Örebro län skrivs in i stället för Örebro kommun.
• Begreppet Ägarsamråd införs och definieras i aktieägaravtalet. Funktionen har funnits i praktiken och träffar mellan representanter från delägarna och bolaget har genomförts regelbundet.
• Några övriga justeringar i bolagets ändamål, hänvisningar till kommunallagen och vissa ändringar för att underlätta bolagets administration, till exempel att möjliggöra att styrelsemöten och bolagsstämmor hålls digitalt.
Förslagen till revideringar har tagits fram i samråd med samtliga delägare och har behandlats vid ägarmöte. Samtliga delägare behöver fatta beslut om förändringarna. -
Meddelanden:
1. Finansrapport december 2024, 24RS1555-32.
2. Innehavsrapport 241231, 24RS1555-33. -
§ 17
Information - pensionsmedelsportföljen
-
§ 18
Information - utfall januari 2025