Möte 2022-03-22
-
1
Protokollsjustering
-
Hälsovalsenheten överlämnar årsrapport för 2021, Psykoterapi inom LOV Örebro län.
Vid årsskiftet 2021/2022 fanns det 32 utförare anslutna till LOV-systemet i Örebro län. Sex offentliganställda och 27 privata utförare. En privat leverantör har nio underleverantörer. Fyra utförare har anslutit sig under året och en har fått avsluta sin verksamhet under 2021.
Under 2021 så genomfördes 6787 besök, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2020. Utfallet blev 6,1 miljoner kronor vilket är en ökning av kostnaderna med 15 procent jämfört med utfallet för 2020. Utfallet för egenregin blev 0,9 miljoner och 5,2 miljoner kronor för privata vårdgivarna.
309 remisser skickats till LOV-psykoterapi under året, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med 2020. Av de 274 remisser som godkändes under året var fördelningen 80 procent kvinnor och 20 procent män. 52 procent av alla som beviljades LOV psykoterapi tillhör kategorin unga vuxna, 18-24 år. Räknar man med åldersgruppen till och med 30 år så utgör de grupperna sammanlagt nästan två tredjedelar av alla patienter.
207 av de patienter som beviljades LOV psykoterapi under 2021 har valt behandlare och startat sin behandling. Det motsvarar 76 procent, vilket är en ökning jämfört med föregående år då 71 procent hade valt terapeut och fått en remissbekräftelse. Av de patienter som beviljades LOV psykoterapi under 2021 har 20 stycken genomfört och avslutat sin behandling under året. Dock finns det skäl att tro att fler patienter har avslutat sin terapi i enlighet med planering, men slutrapporten har inte inkommit. Ytterligare 191 patienter avslutades under året där terapin inletts under tidigare år. Med avslut innebär att terapeuten har skickat in en slutrapport och remissen avslutats.
Arbetet med den fördjupade uppföljningen som inleddes under 2020 fortsatte under första halvan av 2021 och krävde ett omfattande arbete. Rapporten resulterade i att avtalet hävdes avtalet och terapeuten anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg.
Under 2021 genomfördes två workshops under första kvartalet i syfte att lämna förslag på en hållbar organisering av LOV psykoterapi inom psykiatrin samt förbättrat arbetssätt med fokus på tillgänglighet och kvalitet. Resultatet av dessa workshops och genomlysningen sammanfattades i en rapport och ett antal förslag till beslut. Förslagen togs upp i Område psykiatris ledningsgrupp och samverkansgrupp och resulterade i en rad förändringar gällande organisering och ansvar. Från och med 2022 har Specialistpsykiatrin det övergripande ansvaret att bemanna de tjänster som är kopplade till LOV psykoterapi från psykiatrins sida.
Ett omfattande arbete har inletts vad gäller uppföljning av LOV psykoterapi inom flera områden och nivåer. Arbetssätt har tagits fram för att utveckla uppföljning av både remisser, samarbetet med remittenter och terapeuter samt patienternas nöjdhet. För att mäta kvalitet och kundnöjdhet hos patienterna har en modell för uppföljning via Stöd och behandling tagits fram och startas upp i början av 2022. En modell för uppföljning med relevanta skattningsskalor har tagits fram och anpassats för att passa både de privata och regionanställda terapeuterna.
I förfrågningsunderlaget för 2022 så beslutades om en del förändringar. Psykoterapiperioden tidsbegränsades till tio månader från terapistart. Ansökningsblanketten förändrades där leverantören ska förtydliga hur den kommer att arbeta med patientsäkerhet och systematiskt kvalitetsarbete.
Det förtydligas också att uteslutning av en Leverantör kan ske på grund av tidigare brister samt att Region Örebro län har möjlighet att ta ut vite.
Under året har Hälsovalsenheten kunnat genomföra ett samverkansmöte med LOV psykoterapeuterna. Inför mötet gavs alla terapeuter möjlighet att svara på en enkätundersökning, lämna synpunkter och frågor. Resultatet av enkäten presenterades och diskuterades på samverkansmötet.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet listade har fortsatt att ökat i länet med 960 personer 2021 vilket är en lite högre ökning än tidigare år (2020 ökade länet med 925 personer).
Telefontillgängligheten har försämrats jämfört med föregående år, trots att antalet besvarade telefonsamtal har ökat, vilket förklaras av ökat antal inkommande samtal. Telefontillgängligheten för primärvården som helhet har varit 81 procent. Variationen av tillgängligheten för helår per vårdcentralerna har varit mellan 56 procent och 98 procent.
Pandemin och omställningen av verksamheten på vårdcentralerna har fortsatt påverka vårdcentralerna detta andra pandemiår vilket syns i besöksstatistiken. Även om antalet kontakter med primärvården är högre än 2020 så är nivån inte som 2019.
Medicinska resultat inom området diabetes typ 2 håller fortfarande en hög kvalitet. Arbete pågår via kunskapsstyrningen, att utveckla området diabetes och astma-/KOL. Fortsatt stöd till vårdcentralerna även i flera processer såsom sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, artros, svårläkta sår, standardiserat vårdförlopp cancer, strukturerad vårddokumentation, kvalitetssäkring av laboratorierna och administrativa rutiner. Vårdcentralerna har under året arbetat för en förbättrad digitalisering
Bemanningssituationen och kompetensförsörjning är ett stort problem vid flera vårdcentraler framför allt avseende specialister i allmänmedicin men även inom andra yrkesgrupper. Problemet är allra störst i norra, västra och södra länsdelarna. Bristen på allmänspecialister har medfört att hyrläkare anlitats.
Under året blev 10 ST-läkare färdiga specialister i allmänmedicin. Antal ST-läkare som påbörjat sin utbildning under 2021 var 21 med spridning i hela länet. Vid årets slut fanns 87 ST-läkare.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län helt eller delvis finansierar. I överenskommelsen regleras uppdragens omfattning och finansiering. Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.
Tandvårdsenhetens sammanfattande bedömning är att överenskommelsens uppdrag har genomförts på ett adekvat sätt med ett gott resultat, även om vissa brister har konstaterats.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Bolagsstyrningsrapporter har inkommit från Svealandstrafiken AB, Tåg i Bergslagen AB och Region Örebro läns Förvaltnings AB koncernen. Bedömningen är att bolagens verksamhet har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Inga avvikelser från ägardirektiv eller andra styrdokument har noterats.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
949kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
453kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
328kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
I början av 2000-talet gjordes den första större anskaffning av nya fordon till Transitio. Det var Reginafordon på uppdrag av bland annat regionerna runt Mälardalen, Bergslagen och Värmland. Fordonen leasefinansierades genom ett antal leasekontrakt med Handelsbanken Finans allt eftersom de levererades.
Aktuella leasekontrakt har löpt på under snart 20 år inklusive en första förlängningsperiod om 4 år. Till årsskiftet 2022/2023 är det dags för en sista möjlig förlängningsperiod på åtta år. I samband med detta har Handelsbanken meddelat att de önskar avsluta leasefinansieringarna och ej acceptera den sista förlängningsperioden.
Berörda borgensmän för dessa kontrakt är Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland samt Region Örebro län, tillika ägare av Tåg i Bergslagen AB (TiB).
För Transito och hyrestagarna innebär den sista leaseperioden mindre förmånliga villkor vad gäller räntemarginal och amorteringsprofil varför det även ur detta perspektiv är aktuellt att refinansiera fordonen på annat sätt.
Samtliga borgensmän till berörda fordon/leasefinansieringar är medlemmar i Kommuninvest varför refinansiering föreslås att genomföras från Kommuninvest. För Region Örebro län berörs en andel om 25 procent av två stycken Reginafordon vilka hyrs från AB Transitio av Tåg i Bergslagen AB. Totalt för Region Örebro län är det aktuellt att refinansiera 11,3 miljoner kronor.
Fordonens avskrivningstid kommer att justeras utifrån Transitios avskrivningsprinciper när Transitio tar över ägandet av fordonen vilket medför en ökning av hyran för de två fordonen om totalt 1,0 miljoner kronor per år. För Region Örebro län som svarar för 25 procent av kostnaden innebär det en hyresökning om totalt 250 tusen kronor.
Refinansieringen förslås ske med upplåning med propieborgen från ägarna som säkerhet. Skulden under nuvarande solidarisk borgen, utställd för ursprunglig svensk leasefinansiering, kommer att minska med ett belopp motsvarande ny enskild proprieborgen för regionen. Refinansieringen medför därför ingen ökad borgenssumma.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Region Örebro läns hel- och delägda bolag har överlämnat årsredovisningar för 2021 innehållande verksamhetsberättelser, ekonomisk redovisning och förslag till disposition av vinster respektive förluster. Enligt gällande bolagspolicy ska regionstyrelsen utarbeta förslag till instruktioner till de stämmoombud, som utsetts till respektive bolagsstämma, som anger hur ombuden ska rösta. Om instruktionerna gäller ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt ska dessa utfärdas av regionfullmäktige. Övriga instruktioner kan utfärdas av regionstyrelsen på delegation från regionfullmäktige.
Årsredovisning för Inera AB kommer att fastställas av bolagets styrelse den 23 mars och AB Transitio kommer att fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 19 april. Följden blir att dessa årsredovisningar inte hinner behandlas av regionfullmäktige 28 april med föregående beredning av regionstyrelsen i mars. För att årsredovisningarna ska godkännas före bolagens årsstämmor och regionens stämmoombud ska få instruktioner kopplade till dessa, delegerar regionfullmäktige till regionstyrelsen att fatta beslut om detta vid sitt möte den 29 april. Dessa två bolag ingår inte i de sammanställda räkenskaperna för Region Örebro län då ägarandelen uppgår till 0,2 procent i Inera AB och 5 procent i Transitio AB.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
699kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
992kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
795kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
625kb Ladda ner dokument
-
-
Staten och Sveriges kommuner och regioner, SKR har under december 2021 slutit överenskommelser om Genomförande av vaccinering mot covid-19, 2022 och Nationell testning och smittspårning för covid-19, 2022. Överenskommelserna reglerar regionernas åtaganden och vilka ersättningar som staten lämnar till regionerna. Ersättningsnivåerna är delvis ändrade jämfört med föregående år varför ett nytt beslut föreslås om fördelning av de statsbidrag som Region Örebro län kommer att erhålla.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Regiondirektören överlämnar årsredovisning 2021 för Region Örebro län för regionfullmäktiges behandling av Region Örebro läns samlade årsredovisning.
/Koncernens resultat ska kompletteras inför regionstyrelsens möte. Både kompletteringar och korrigeringar kan komma att ske./
Årets balanskravsresultat efter balanskravsjusteringar uppgår till 697 miljoner kronor. Av detta resultat föreslås 169 miljoner kronor reserveras till resultatutjämningsreserv. Efter denna reservering uppgår regionens resultatutjämningsfond till 427 miljoner kronor. Årets resultat uppgår till 926 miljoner kronor, varav 581 miljoner kronor utgörs av orealiserade värdeökningar på finansiella tillgångar.
Under perioden 2017-2020 genomfördes inga avsättningar till pensionsmedelsportföljen. Istället återlånades detta kapital, ca 900 miljoner kronor, för att finansiera investeringar. I regionens verksamhetsplan med budget för 2021 fastställdes en strategi som innebar att återlånade medel under dessa år succesivt skulle placeras i pensionsmedelsportföljen. I verksamhetsplan med budget för 2021 och 2022 har beslut tagits i linje med denna strategi. Genom att använda 150 miljoner kronor av resultatet 2021 för att göra en ytterligare avsättning samt följa den planerade överavsättningen enligt verksamhetsplan med budget 2022, 100 miljoner kronor för plan 2023, kommer det återlånade kapitalet åren 2017-2020 att vara återinvesterat i finansiella tillgångar.
I bokslutet uppgår regionens externa låneskuld till 2 054 miljoner kronor miljoner kronor, varav 1 500 avser lån för finansiering av egna verksamhetslokaler. Befintliga likvida tillgångar möjliggör att låneskulden kan amorteras ned med 150 miljoner kronor.
Tidigare beslutade investeringar om 1 145 miljoner kronor, vilka inte har verkställts vid utgången av 2021 föreslås föras över till 2022 års investeringsbudget.
I fastställda regler för ansvar och befogenheter framgår att under- och överskott ska balanseras mellan åren för hälso- och sjukvården hälsoval, Folktandvården och gemensamma nämnden för företagshälsa och tolkförmedling.
Årsredovisningen beskriver hur verksamheten har utförts i förhållande till de effektmål och strategier som finns i verksamhetsplanen med budget 2021.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
10kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
-
Svenskt ambulansflyg är ett kommunalförbund som ägs och finansieras av Sveriges samtliga regioner. Förbundet har etablerat tre beredskapsbaser vid flygplatserna i Umeå, Göteborg och Arlanda. För de fyra nordliga länen är verksamheten i full operativ drift från den 23 december 2021. Operativ drift har inletts vid Landvetter och Arlanda under februari 2022. Förbundet har sitt kansli och säte i Umeå.
Förbundsfullmäktige för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beslutat om ny förbundsordning och översänt den till medlemsregionernas fullmäktige för godkännande. Förbundsordningen har beslutats i förbundet efter en bred förankringsprocess, där samtliga regioner i december 2021 gett möjlighet att inkomma med synpunkter på ny förbundsordning.
Justeringarna i föreslagen förbundsordning omfattar bland annat förbundets syfte, ekonomiska ansvar, möjlighet att ingå ekonomiska förpliktelser, verksamhetsplan och budgetprocess samt den ekonomisk fördelningsmodell.
Reviderad förbundsordning blir gällande när den är antagen av samtliga medlemmars fullmäktige.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona – Kommunala företagens
arbetsgivarorganisation har träffat överenskommelse om Bestämmelser för
arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA med
- AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna
riksorganisationer,
- Offentliganställdas Förhandlingsråds (OFR) förbundsområde Läkare och Lärarförbundets och Lärarnas Samverkansråd,
- Kommunal och OFR Allmän Kommunal Verksamhet (AKV).
Överenskommelserna gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid om tre kalendermånader.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
För kännedom redovisas:
1. Månadsrapport – finansrapport och innehavsrapport för februari 2022,
diarienummer 22RS1225.
2. Verksamhetsberättelse 2021 för finanssamarbete mellan Region Sörmland, Region Västmanland och Region Örebro län, diarienummer 22RS2245.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
919kb Ladda ner dokument
-
-
13
Information - Förslag till förutsättningar för verksamhetsplan med budget 2023-2025
-
14
Information - Löneöversyn 2022
-
16
Information - Periodrapport per februari
-
17
Presentationer
-
§ 20
Protokollsjustering
-
Hälsovalsenheten överlämnar årsrapport för 2021, Psykoterapi inom LOV Örebro län.
Vid årsskiftet 2021/2022 fanns det 32 utförare anslutna till LOV-systemet i Örebro län. Sex offentliganställda och 27 privata utförare. En privat leverantör har nio underleverantörer. Fyra utförare har anslutit sig under året och en har fått avsluta sin verksamhet under 2021.
Under 2021 så genomfördes 6787 besök, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2020. Utfallet blev 6,1 miljoner kronor vilket är en ökning av kostnaderna med 15 procent jämfört med utfallet för 2020. Utfallet för egenregin blev 0,9 miljoner kronor och 5,2 miljoner kronor för privata vårdgivarna.
309 remisser har skickats till LOV-psykoterapi under året, vilket är en minskning med 4 procent jämfört med 2020. Av de 274 remisser som godkändes under året var fördelningen 80 procent kvinnor och 20 procent män. 52 procent av alla som beviljades LOV psykoterapi tillhör kategorin unga vuxna, 18-24 år. Räknar man med åldersgruppen till och med 30 år så utgör de grupperna sammanlagt nästan två tredjedelar av alla patienter.
207 av de patienter som beviljades LOV psykoterapi under 2021 har valt behandlare och startat sin behandling. Det motsvarar 76 procent, vilket är en ökning jämfört med föregående år då 71 procent hade valt terapeut och fått en remissbekräftelse. Av de patienter som beviljades LOV psykoterapi under 2021 har 20 stycken genomfört och avslutat sin behandling under året. Dock finns det skäl att tro att fler patienter har avslutat sin terapi i enlighet med planering, men slutrapporten har inte inkommit. Ytterligare 191 patienter avslutades under året där terapin inletts under tidigare år. Med avslut innebär att terapeuten har skickat in en slutrapport och remissen avslutats.
Arbetet med den fördjupade uppföljningen som inleddes under 2020 fortsatte under första halvan av 2021 och krävde ett omfattande arbete. Rapporten resulterade i att avtalet hävdes avtalet och terapeuten anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg.
Under 2021 genomfördes två workshops under första kvartalet i syfte att lämna förslag på en hållbar organisering av LOV psykoterapi inom psykiatrin samt förbättrat arbetssätt med fokus på tillgänglighet och kvalitet. Resultatet av dessa workshops och genomlysningen sammanfattades i en rapport och ett antal förslag till beslut. Förslagen togs upp i Område psykiatris ledningsgrupp och samverkansgrupp och resulterade i en rad förändringar gällande organisering och ansvar. Från och med 2022 har Specialistpsykiatrin det övergripande ansvaret att bemanna de tjänster som är kopplade till LOV psykoterapi från psykiatrins sida.
Ett omfattande arbete har inletts vad gäller uppföljning av LOV psykoterapi inom flera områden och nivåer. Arbetssätt har tagits fram för att utveckla uppföljning av både remisser, samarbetet med remittenter och terapeuter samt patienternas nöjdhet. För att mäta kvalitet och kundnöjdhet hos patienterna har en modell för uppföljning via Stöd och behandling tagits fram och startas upp i början av 2022. En modell för uppföljning med relevanta skattningsskalor har tagits fram och anpassats för att passa både de privata och regionanställda terapeuterna.
I förfrågningsunderlaget för 2022 så beslutades om en del förändringar. Psykoterapiperioden tidsbegränsades till tio månader från terapistart. Ansökningsblanketten förändrades där leverantören ska förtydliga hur den kommer att arbeta med patientsäkerhet och systematiskt kvalitetsarbete.
Det förtydligas också att uteslutning av en Leverantör kan ske på grund av tidigare brister samt att Region Örebro län har möjlighet att ta ut vite.
Under året har Hälsovalsenheten kunnat genomföra ett samverkansmöte med LOV psykoterapeuterna. Inför mötet gavs alla terapeuter möjlighet att svara på en enkätundersökning, lämna synpunkter och frågor. Resultatet av enkäten presenterades och diskuterades på samverkansmötet.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet listade har fortsatt att ökat i länet med 960 personer 2021 vilket är en lite högre ökning än tidigare år (2020 ökade länet med 925 personer).
Telefontillgängligheten har försämrats jämfört med föregående år, trots att antalet besvarade telefonsamtal har ökat, vilket förklaras av ökat antal inkommande samtal. Telefontillgängligheten för primärvården som helhet har varit 81 procent. Variationen av tillgängligheten för helår per vårdcentral har varit mellan 56 procent och 98 procent.
Pandemin och omställningen av verksamheten på vårdcentralerna har fortsatt påverka vårdcentralerna detta andra pandemiår vilket syns i besöksstatistiken. Även om antalet kontakter med primärvården är högre än 2020 så är nivån inte som 2019.
Medicinska resultat inom området diabetes typ 2 håller fortfarande en hög kvalitet. Arbete pågår via kunskapsstyrningen, att utveckla området diabetes och astma-/KOL. Fortsatt stöd till vårdcentralerna även i flera processer såsom sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, artros, svårläkta sår, standardiserat vårdförlopp cancer, strukturerad vårddokumentation, kvalitetssäkring av laboratorierna och administrativa rutiner. Vårdcentralerna har under året arbetat för en förbättrad digitalisering
Bemanningssituationen och kompetensförsörjning är ett stort problem vid flera vårdcentraler framför allt avseende specialister i allmänmedicin men även inom andra yrkesgrupper. Problemet är allra störst i norra, västra och södra länsdelarna. Bristen på allmänspecialister har medfört att hyrläkare anlitats.
Under året blev 10 ST-läkare färdiga specialister i allmänmedicin. Antal ST-läkare som påbörjat sin utbildning under 2021 var 21 med spridning i hela länet. Vid årets slut fanns 87 ST-läkare.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om Folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län helt eller delvis finansierar. I överenskommelsen regleras uppdragens omfattning och finansiering. Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att Folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.
Tandvårdsenhetens sammanfattande bedömning är att överenskommelsens uppdrag har genomförts på ett adekvat sätt med ett gott resultat, även om vissa brister har konstaterats.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Bolagsstyrningsrapporter har inkommit från Svealandstrafiken AB, Tåg i Bergslagen AB och Region Örebro läns Förvaltnings AB koncernen. Bedömningen är att bolagens verksamhet har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Inga avvikelser från ägardirektiv eller andra styrdokument har noterats.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
949kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
453kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
328kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
I början av 2000-talet gjordes den första större anskaffningen av nya fordon till Transitio. Det var Reginafordon på uppdrag av bland annat regionerna runt Mälardalen, Bergslagen och Värmland. Fordonen leasefinansierades genom ett antal leasekontrakt med Handelsbanken Finans allt eftersom de levererades.
Aktuella leasekontrakt har löpt på under snart 20 år inklusive en första förlängningsperiod om 4 år. Till årsskiftet 2022/2023 är det dags för en sista möjlig förlängningsperiod på åtta år. I samband med detta har Handelsbanken meddelat att de önskar avsluta leasefinansieringarna och ej acceptera den sista förlängningsperioden.
Berörda borgensmän för dessa kontrakt är Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland samt Region Örebro län, tillika ägare av Tåg i Bergslagen AB (TiB).
För Transito och hyrestagarna innebär den sista leaseperioden mindre förmånliga villkor vad gäller räntemarginal och amorteringsprofil varför det även ur detta perspektiv är aktuellt att refinansiera fordonen på annat sätt.
Samtliga borgensmän till berörda fordon/leasefinansieringar är medlemmar i Kommuninvest varför refinansiering föreslås att genomföras från Kommuninvest. För Region Örebro län berörs en andel om 25 procent av två stycken Reginafordon vilka hyrs från AB Transitio av Tåg i Bergslagen AB. Totalt för Region Örebro län är det aktuellt att refinansiera 11,3 miljoner kronor.
Fordonens avskrivningstid kommer att justeras utifrån Transitios avskrivningsprinciper när Transitio tar över ägandet av fordonen vilket medför en ökning av hyran för de två fordonen om totalt 1,0 miljoner kronor per år. För Region Örebro län som svarar för 25 procent av kostnaden innebär det en hyresökning om totalt 250 tusen kronor.
Refinansieringen förslås ske med upplåning med proprieborgen från ägarna som säkerhet. Skulden under nuvarande solidarisk borgen, utställd för ursprunglig svensk leasefinansiering, kommer att minska med ett belopp motsvarande ny enskild proprieborgen för regionen. Refinansieringen medför därför ingen ökad borgenssumma.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Region Örebro läns hel- och delägda bolag har överlämnat årsredovisningar för 2021 innehållande verksamhetsberättelser, ekonomisk redovisning och förslag till disposition av vinster respektive förluster. Enligt gällande bolagspolicy ska regionstyrelsen utarbeta förslag till instruktioner till de stämmoombud, som utsetts till respektive bolagsstämma, som anger hur ombuden ska rösta. Om instruktionerna gäller ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt ska dessa utfärdas av regionfullmäktige. Övriga instruktioner kan utfärdas av regionstyrelsen på delegation från regionfullmäktige.
Årsredovisning för Inera AB kommer att fastställas av bolagets styrelse den 23 mars och AB Transitio kommer att fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 19 april. Följden blir att dessa årsredovisningar inte hinner behandlas av regionfullmäktige 28 april med föregående beredning av regionstyrelsen i mars. För att årsredovisningarna ska godkännas före bolagens årsstämmor och regionens stämmoombud ska få instruktioner kopplade till dessa, delegerar regionfullmäktige till regionstyrelsen att fatta beslut om detta vid sitt möte den 29 april. Dessa två bolag ingår inte i de sammanställda räkenskaperna för Region Örebro län då ägarandelen uppgår till 0,2 procent i Inera AB och 5 procent i Transitio AB.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
699kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
992kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
795kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
625kb Ladda ner dokument
-
-
Staten och Sveriges kommuner och regioner, SKR har under december 2021 slutit överenskommelser om Genomförande av vaccinering mot covid-19, 2022 och Nationell testning och smittspårning för covid-19, 2022. Överenskommelserna reglerar regionernas åtaganden och vilka ersättningar som staten lämnar till regionerna. Ersättningsnivåerna är delvis ändrade jämfört med föregående år varför ett nytt beslut föreslås om fördelning av de statsbidrag som Region Örebro län kommer att erhålla.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Regiondirektören överlämnar årsredovisning 2021 för Region Örebro län för regionfullmäktiges behandling av Region Örebro läns samlade årsredovisning.
Koncernens resultat ska kompletteras inför regionstyrelsens möte. Både kompletteringar och korrigeringar kan komma att ske.
Årets balanskravsresultat efter balanskravsjusteringar uppgår till 697 miljoner kronor. Av detta resultat föreslås 169 miljoner kronor reserveras till resultatutjämningsreserv. Efter denna reservering uppgår regionens resultatutjämningsfond till 427 miljoner kronor. Årets resultat uppgår till 926 miljoner kronor, varav 581 miljoner kronor utgörs av orealiserade värdeökningar på finansiella tillgångar.
Under perioden 2017-2020 genomfördes inga avsättningar till pensionsmedels-portföljen. Istället återlånades detta kapital, ca 900 miljoner kronor, för att finansiera investeringar. I regionens verksamhetsplan med budget för 2021 fastställdes en strategi som innebar att återlånade medel under dessa år succesivt skulle placeras i pensionsmedelsportföljen. I verksamhetsplan med budget för 2021 och 2022 har beslut tagits i linje med denna strategi. Genom att använda 150 miljoner kronor av resultatet 2021 för att göra en ytterligare avsättning samt följa den planerade överavsättningen enligt verksamhetsplan med budget 2022, 100 miljoner kronor för plan 2023, kommer det återlånade kapitalet åren 2017-2020 att vara återinvesterat i finansiella tillgångar.
I bokslutet uppgår regionens externa låneskuld till 2 054 miljoner kronor miljoner kronor, varav 1 500 avser lån för finansiering av egna verksamhetslokaler. Befintliga likvida tillgångar möjliggör att låneskulden kan amorteras ned med 150 miljoner kronor.
Tidigare beslutade investeringar om 1 145 miljoner kronor, vilka inte har verkställts vid utgången av 2021 föreslås föras över till 2022 års investeringsbudget.
I fastställda regler för ansvar och befogenheter framgår att under- och överskott ska balanseras mellan åren för Hälso- och sjukvården hälsoval, Folktandvården och gemensamma nämnden för företagshälsa och tolkförmedling.
Årsredovisningen beskriver hur verksamheten har utförts i förhållande till de effektmål och strategier som finns i verksamhetsplanen med budget 2021.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
10kb Ladda ner dokument
-
-
Svenskt ambulansflyg är ett kommunalförbund som ägs och finansieras av Sveriges samtliga regioner. Förbundet har etablerat tre beredskapsbaser vid flygplatserna i Umeå, Göteborg och Arlanda. För de fyra nordliga länen är verksamheten i full operativ drift från den 23 december 2021. Operativ drift har inletts vid Landvetter och Arlanda under februari 2022. Förbundet har sitt kansli och säte i Umeå.
Förbundsfullmäktige för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har beslutat om ny förbundsordning och översänt den till medlemsregionernas fullmäktige för godkännande. Förbundsordningen har beslutats i förbundet efter en bred förankringsprocess, där samtliga regioner i december 2021 getts möjlighet att inkomma med synpunkter på ny förbundsordning.
Justeringarna i föreslagen förbundsordning omfattar bland annat förbundets syfte, ekonomiska ansvar, möjlighet att ingå ekonomiska förpliktelser, verksamhetsplan och budgetprocess samt den ekonomiska fördelningsmodellen.
Reviderad förbundsordning blir gällande när den är antagen av samtliga medlemmars fullmäktige.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona – Kommunala företagens
arbetsgivarorganisation har träffat överenskommelse om Bestämmelser för
arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser – BEA med
- AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna
riksorganisationer,
- Offentliganställdas Förhandlingsråds (OFR) förbundsområde Läkare och Lärarförbundets och Lärarnas Samverkansråd,
- Kommunal och OFR Allmän Kommunal Verksamhet (AKV).
Överenskommelserna gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid om tre kalendermånader.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
För kännedom redovisas:
1. Månadsrapport – finansrapport och innehavsrapport för februari 2022,
diarienummer 22RS1225.
2. Verksamhetsberättelse 2021 för finanssamarbete mellan Region Sörmland, Region Västmanland och Region Örebro län, diarienummer 22RS2245.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
919kb Ladda ner dokument
-
-
§ 32
Information - Förslag till förutsättningar för verksamhetsplan med budget 2023-2025
-
§ 33
Information - Löneöversyn 2022
-
§ 34
Information - Aktuellt från Arbetsmiljöverket / arbetsmiljöfrågor
-
§ 35
Information - Depå för Tåg i Bergslagen AB
-
§ 36
Information - Periodrapport per februari