Möte 2025-03-18
-
1
Protokollsjustering
-
Tåg i Bergslagen AB ägs gemensamt av Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland och Region Örebro län. I december 2023 beslutades på ägarmöte att se över bolagets styrdokument och en arbetsgrupp utsågs för att ta fram förslag på förändringar. Arbetsgruppen har under arbetets gång också resonerat med kollegor inom ekonomi, juridik och kollektivtrafikmyndighet samt med bolagets verkställande direktör. Vidare har en jämförelse mot Mälardalstrafikens, nyligen uppdaterade, styrdokument gjorts samt synpunkter hämtats in från bolagets styrelse.
Modernisering och förenkling av språket samt redaktionella ändringar har gjorts i samtliga styrdokument. I huvudsak omfattar justeringarna aktieägaravtalet, med exempelvis förtydligande om ansvarsfördelning, nytt avsnitt om arvoden och ersättningar samt omarbetning kring avtalstid, förlängning och utträde. I bolagsordningen har förtydligande kring att utse revisionsfirma gjorts samt justering av gräns för strategiska investeringar. I ägardirektivet är bolagets rullande plan ändrad till fyra år.Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
3
FöredragningsPM regionstyrelsens arbetsutskott 2025-03-18, Justering av styrdokument för Svealandstrafiken AB
Befintlig bolagsordning och ägardirektiv beslutades i samband med att Region Örebro län gick in som ägare i det som blev Svealandstrafiken AB. En översyn av bolagsordning och ägardirektiv bör ske regelbundet.
Med anledning av bolagets stora investeringsbehov, omvärldsförändringar med mera har ägarrådet initierat en översyn av dokumenten.
Mindre uppdateringar föreslås i båda dokumenten men framförallt har de ekonomiska målen setts över och kompletterats med ett effektivitetsmål.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsovalsenheten överlämnar årsrapport för 2024, Psykoterapi inom LOV Örebro län.
Vid årsskiftet 2024/2025 fanns det 33 utförare anslutna till LOV-systemet i Örebro län. Sex offentliganställda och 27 privata utförare. En privat leverantör har sex underleverantörer. Tre privata utförare har anslutit sig under året. Två privata utförare och en offentliganställd har slutat. Merparten av utförarna arbetar deltid i systemet.
Under 2024 så genomfördes 6151 besök. Den totala produktionen var marginellt lägre under 2024 jämfört med 2023 och sjönk med ca 0,5 procent. Den totala produktionen har dock legat ganska stabilt under 3 år kring 6000 besök. De regionanställda terapeuterna stod för en större del av besöken 2024 jämfört med föregående år.
248 remisser har skickats till LOV-psykoterapi under året, vilket är en marginell minskning jämfört med 2023 då det skickades 249 remisser. Totalt godkändes 205 remisser under året. En del av minskningen av godkända remisser kan förklaras av att det har skickats många ofullständiga remisser.
Under 2024 beslutades att alla som innehar LOV-avtal med Region Örebro län skall vara tillgängliga för att delta i åtgärder vid krig eller andra kriser i samhället på samma villkor som personer som är anställda i Regionen.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet listade har ökat i länet med 367 personer under 2024 vilket är en fortsatt mindre ökning jämfört med tidigare år.
Telefontillgängligheten har försämrats jämfört med föregående år, och antalet besvarade telefonsamtal har minskat. Telefontillgängligheten för primärvården som helhet har varit 71%. Stor variation av tillgängligheten mellan vårdcentralerna. Övriga indikatorer inom den målrelaterade ersättningen visar också på försämrat resultat jämfört med föregående år.
Under året har förberedelser och utbildningsinsatser genomförts inför byte av nytt vårdinformationssystem till Cosmic som infördes i september 2024. Vårdcentralerna har påverkats av Cosmic-införandet både före och efter systembytet. Rutiner och arbetssätt har behövt förändras och i många delar upplever medarbetarna att systemet inte är anpassat till primärvården vilket innebär mer tidskrävande administration samt att systemet varit trögt/långsamt, vilket också påverkar möjligheten att jobba snabbt och effektivt. Flertalet vårdcentraler beskriver att de hamnat efter i arbetet med anledning av Cosmic-införandet och att väntelistor för kroniska patienter har ökat.
I september 2024 startade Pratikertjänst Backa vårdcentral (privat drift) i Karlskoga. Backa vårdcentral har under hösten successivt ökat sin listning.
Under året har ett antal ansökningar LOV-Hälsoval inkommit om att få bedriva vårdcentralsverksamhet. I maj 2024 godkändes ansökan för Mitt i Stan Örebro. Under hösten inkom ansökningar för Storå och Frövi, Lindesbergs kommun. Båda ansökningarna godkändes av Regionstyrelsen. Den leverantör som omfattades av regionstyrelsens ackreditering för vårdcentral i Storå meddelade i november att den önskade dra tillbaka sin ansökan. Ny ansökan för Storå vårdcentral inkom i november och godkändes.
Vårdval Hälsovals ekonomiska resultat för 2024 visar ett överskott på 35 miljoner kronor. Vårdcentralerna har haft svårt att nå upp till målen på grund av resursbrist i form av personal samt produktionsbortfall i samband med införandet av nytt vårdinformationssystem.
Det ekonomiska resultatet för de regiondrivna vårdcentralerna visar på underskott för 21 av 24 vårdcentraler.
Medicinska resultat inom området diabetes typ 2 håller fortfarande en hög kvalitet. Arbete pågår via kunskapsstyrningen och särskilda nätverk finns för diabetes- och astma/KOL-sjuksköterskorna för att utveckla området. Fortsatt stöd till vårdcentralerna även i flera processer såsom sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, vårdsamordning och kvalitetssäkring av laboratorierna.
Bemanningssituationen och kompetensförsörjning är fortsatt ett problem vid flera vårdcentraler framför allt avseende specialister i allmänmedicin men även inom andra yrkesgrupper. Problemet är allra störst i norra, västra och södra länsdelarna. Bristen på allmänspecialister har medfört att hyrläkare anlitats.
Under året blev 8 ST-läkare färdiga specialister i allmänmedicin varav alla åtta stannat kvar i regionen. Antal ST-läkare som påbörjat sin utbildning under 2024 var 12 och vid årets slut fanns 78 ST-läkare i allmänmedicin.Bilagor
-
I budgetpropositionen för 2025 (höstbudgeten) tillfördes regionerna ett ettårigt sektorsbidrag på 2 miljarder kronor med syftet att stärka möjligheterna för hälso- och sjukvården att bedriva en god och patientsäker hälso- och
sjukvård. Region Örebro läns andel av statsbidraget år 2025 uppgår till 60 miljoner kronor. För år 2024 lämnades motsvarande bidrag med totalt 9 miljarder kronor men sektorsbidraget för 2025 var inte aviserat då budgeten för Region Örebro län beslutades.
Sektorsbidraget klassas som ett generellt statsbidrag. Därför föreslås en budgetjustering där intäkten från generella statsbidrag ökas med 60,3 miljoner kronor. En överföring till hälso- och sjukvården sker genom ökning av budgetramen för hälso- och sjukvårdsnämnden med 57,9 miljoner kronor och regionstyrelsen med 2,4 miljoner kronor för vidare utbetalning till de privata vårdcentralerna i Örebro län.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län finansierar. I överenskommelsen beskrivs uppdragen och ersättningen för varje uppdrag.
Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.
Tandvårdsenhetens sammanfattande bedömning är att överenskommelsens uppdrag har genomförts på ett adekvat sätt med ett godtagbart resultat, även om vissa brister har konstaterats.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
463kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
8
Justering av överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden 2025, efter beslut om införande av vårdval tandreglering
I samband med att regionstyrelsen den 28 mars beslutar att införa vårdval inom tandreglering för barn och unga justeras tidigare beslutad överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden.
Införandet av vårdval tandreglering innebär att Folktandvårdens uppdrag, uppföljning och ersättning för specialisttandvård tandreglering förändras. Detta beskrivs i den justerade överenskommelsen.Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
I december 2024 fattade regionstyrelsen ett inriktningsbeslut om att initiera en process av ett valfrihetssystem för uppdraget tandreglering. Folktandvården har under lång tid rapporterat om en kösituation på flera år för tandregleringsbehandling för barn och unga.
En förankrad diskussion har förts med Folktandvården kring införande av ett vårdval.
Bedömningen är att det finns goda möjligheter för Region Örebro län att konkurrensutsätta vården och införa en modell enligt valfrihetssystem för tandreglering.
Flera angränsande regioner har redan infört vårdval inom tandreglering.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
353kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Bolagsstyrningsrapporter har inkommit från Svealandstrafiken AB, Tåg i Bergslagen AB och Region Örebro läns Förvaltnings AB koncernen. Bedömningen är att bolagens verksamhet har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Inga avvikelser från ägardirektiv eller andra styrdokument har noterats.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
350kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
985kb Ladda ner dokument
-
656kb Ladda ner dokument
-
478kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
368kb Ladda ner dokument
-
984kb Ladda ner dokument
-
-
Region Örebro läns hel- och delägda bolag har överlämnat årsredovisningar för 2024 innehållande verksamhetsberättelser, ekonomisk redovisning och förslag till disposition av vinster respektive förluster. Enligt gällande bolagspolicy ska regionstyrelsen utarbeta förslag till instruktioner till de stämmoombud, som utsetts till respektive bolagsstämma, som anger hur ombuden ska rösta. Om instruktionerna gäller ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt ska dessa utfärdas av regionfullmäktige. Övriga instruktioner kan utfärdas av regionstyrelsen på delegation från regionfullmäktige.
Årsredovisning för Inera AB kommer att fastställas av bolagets styrelse den 13 mars, AB Transitio kommer att fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 20 mars och Tåg i Bergslagen AB kommer fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 27 mars. Följden blir att dessa årsredovisningar inte hinner behandlas av regionfullmäktige 8 april med föregående beredning av regionstyrelsen i mars. För att årsredovisningarna ska godkännas före bolagens årsstämmor och regionens stämmoombud ska få instruktioner kopplade till dessa, delegerar regionfullmäktige till regionstyrelsen att fatta beslut om detta vid sitt möte den 29 april.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Regiondirektören överlämnar årsredovisning 2024 för Region Örebro län för regionfullmäktiges behandling av Region Örebro läns samlade årsredovisning.
Årets resultat uppgår till 79 miljoner kronor. Resultat efter balanskravsjusteringar uppgår till -280 miljoner kronor. Det negativa resultatet täcks genom att ianspråkta 280 miljoner kronor ur resultatutjämningsreserven (RUR). Efter detta uppgår kvarvarande saldot i RUR till 147 miljoner kronor.
Tidigare beslutade investeringar om 875 miljoner kronor, vilka inte har verkställts vid utgången av 2024, föreslås föras över till 2025 års investeringsbudget.
I fastställda regler för ansvar och befogenheter framgår att under- och överskott ska balanseras mellan åren för hälso- och sjukvården hälsoval, Folktandvården och gemensamma nämnden för företagshälsa och tolkförmedling.
Årsredovisningen beskriver hur verksamheten har utförts i förhållande till de effektmål och strategier som finns i verksamhetsplanen med budget 2024.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
13kb Ladda ner dokument
-
-
Region Örebro län har sedan 2011 avtal med CGI om HR-systemet Heroma. Avtalsperioden för regionens HR-system (Heroma) löper ut 2026-12-31.
Till avtalet finns en option om fem år som inte avses användas fullt ut.
Utveckling av systemstöd inom detta område och hantering av digitala verktyg inom området har utvecklats betydligt och tillgodoses inte idag till fullo i den leverans som regionen har.
Heroma är styrande system (Master) för hantering av uppgifter inom lön. I Heroma registreras anställningar, scheman, saldon med mera som ger underlag för lön och andra ersättningar. I Heroma finns därutöver funktioner för schema, LAS-hantering, rekryterings- och anställningsprocess, rehabilitering,
medarbetarsamtal, pension, resor-och utlägg samt löneöversyn. Externa system som kompletterar Heroma hanterar ersättningar till förtroendevalda, komplexa scheman, personalakter, utbildningsguider, utbildningsportal samt utdata.
Upphandlingen av HR-system för lönehantering är komplex då många avtal, regelverk och villkor ska sättas upp samt kopplas mot system för HSA-katalog, ekonomi, bank, övriga myndigheter med flera.
Upphandlingsarbetet kommer att utformas så att de olika funktioner Heroma idag hanterar kan tillgodoses från olika leverantörers system. Målsättningen med upphandlingen är att få ett sammansatt kvalitativt systemstöd där integration mellan olika system, användarvänlighet och kompabilitet är vägledande för värdering av anbud.
Kostnad för HR-systemet Heroma uppgår i dag till 6 780 000 kronor/år.
Marknadsmässig avtalsperiod inklusive optioner är 16 år. Grundavtal 8 år + option om ytterligare 8 år.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Meddelanden:
Finansrapport januari 2025, 25RS452-1.
Innehavsrapport 250131, 25RS452-2.
Compliancerapport Q4 2024, 25RS452-3.
Innehavsrapport 250228, 25RS452-4.Bilagor
-
829kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
15
Information - periodrapport
-
16
Information - förutsättningar för verksamhetsplan med budget 2026
-
17
Presentationer från sammanträdet
-
§ 19
Protokollsjustering
-
Tåg i Bergslagen AB ägs gemensamt av Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland och Region Örebro län. I december 2023 beslutades på ägarmöte att se över bolagets styrdokument och en arbetsgrupp utsågs för att ta fram förslag på förändringar. Arbetsgruppen har under arbetets gång också resonerat med kollegor inom ekonomi, juridik och kollektivtrafikmyndighet samt med bolagets verkställande direktör. Vidare har en jämförelse mot Mälardalstrafikens, nyligen uppdaterade, styrdokument gjorts samt synpunkter hämtats in från bolagets styrelse.
Modernisering och förenkling av språket samt redaktionella ändringar har gjorts i samtliga styrdokument. I huvudsak omfattar justeringarna aktieägaravtalet, med exempelvis förtydligande om ansvarsfördelning, nytt avsnitt om arvoden och ersättningar samt omarbetning kring avtalstid, förlängning och utträde. I bolagsordningen har förtydligande kring att utse revisionsfirma gjorts samt justering av gräns för strategiska investeringar. I ägardirektivet är bolagets rullande plan ändrad till fyra år. -
Befintlig bolagsordning och ägardirektiv beslutades i samband med att Region Örebro län gick in som ägare i det som blev Svealandstrafiken AB. En översyn av bolagsordning och ägardirektiv bör ske regelbundet.
Med anledning av bolagets stora investeringsbehov, omvärldsförändringar med mera har ägarrådet initierat en översyn av dokumenten.
Mindre uppdateringar föreslås i båda dokumenten men framförallt har de ekonomiska målen setts över och kompletterats med ett effektivitetsmål. -
Hälsovalsenheten överlämnar årsrapport för 2024, Psykoterapi inom lagen om valfrihetssystem, LOV, Örebro län.
Vid årsskiftet 2024/2025 fanns det 33 utförare anslutna till LOV-systemet i Örebro län. Sex offentliganställda och 27 privata utförare. En privat leverantör har sex underleverantörer. Tre privata utförare har anslutit sig under året. Två privata utförare och en offentliganställd har slutat. Merparten av utförarna arbetar deltid i systemet.
Under 2024 så genomfördes 6151 besök. Den totala produktionen var marginellt lägre under 2024 jämfört med 2023 och sjönk med cirka 0,5 procent. Den totala produktionen har dock legat ganska stabilt under 3 år kring 6000 besök. De regionanställda terapeuterna stod för en större del av besöken 2024 jämfört med föregående år.
248 remisser har skickats till LOV-psykoterapi under året, vilket är en marginell minskning jämfört med 2023 då det skickades 249 remisser. Totalt godkändes 205 remisser under året. En del av minskningen av godkända remisser kan förklaras av att det har skickats många ofullständiga remisser.
Under 2024 beslutades att alla som innehar LOV-avtal med Region Örebro län skall vara tillgängliga för att delta i åtgärder vid krig eller andra kriser i samhället på samma villkor som personer som är anställda i Regionen. -
Antalet listade har ökat i länet med 367 personer under 2024 vilket är en fortsatt mindre ökning jämfört med tidigare år.
Telefontillgängligheten har försämrats jämfört med föregående år, och antalet besvarade telefonsamtal har minskat. Telefontillgängligheten för primärvården som helhet har varit 71 procent. Det är stor variation av tillgängligheten mellan vårdcentralerna. Övriga indikatorer inom den målrelaterade ersättningen visar också på försämrat resultat jämfört med föregående år.
Under året har förberedelser och utbildningsinsatser genomförts inför byte av nytt vårdinformationssystem till Cosmic som infördes i september 2024. Vårdcentralerna har påverkats av Cosmic-införandet både före och efter systembytet. Rutiner och arbetssätt har behövt förändras och i många delar upplever medarbetarna att systemet inte är anpassat till primärvården vilket innebär mer tidskrävande administration samt att systemet varit trögt/långsamt, vilket också påverkar möjligheten att jobba snabbt och effektivt. Flertalet vårdcentraler beskriver att de hamnat efter i arbetet med anledning av Cosmic-införandet och att väntelistor för kroniska patienter har ökat.
I september 2024 startade Pratikertjänst Backa vårdcentral (privat drift) i Karlskoga. Backa vårdcentral har under hösten successivt ökat sin listning.
Under året har ett antal ansökningar inom lagen om valfrihetssystem, LOV-Hälsoval, om att få driva vårdcentralsverksamhet inkommit. I maj 2024 godkändes ansökan för Mitt i Stan Örebro. Under hösten inkom ansökningar för Storå och Frövi, Lindesbergs kommun. Båda ansökningarna godkändes av Regionstyrelsen. Den leverantör som omfattades av regionstyrelsens ackreditering för vårdcentral i Storå meddelade i november att den önskade dra tillbaka sin ansökan. Ny ansökan för Storå vårdcentral inkom i november och godkändes.
Vårdval Hälsovals ekonomiska resultat för 2024 visar ett överskott på 35 miljoner kronor. Vårdcentralerna har haft svårt att nå upp till målen på grund av resursbrist i form av personal samt produktionsbortfall i samband med införandet av nytt vårdinformationssystem.
Det ekonomiska resultatet för de regiondrivna vårdcentralerna visar på underskott för 21 av 24 vårdcentraler.
Medicinska resultat inom området diabetes typ 2 håller fortfarande en hög kvalitet. Arbete pågår via kunskapsstyrningen och särskilda nätverk finns för diabetes- och astma/KOL-sjuksköterskorna för att utveckla området. Fortsatt stöd ges även till vårdcentralerna i flera processer såsom sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, vårdsamordning och kvalitetssäkring av laboratorierna.
Bemanningssituationen och kompetensförsörjning är fortsatt ett problem vid flera vårdcentraler framför allt avseende specialister i allmänmedicin men även inom andra yrkesgrupper. Problemet är allra störst i norra, västra och södra länsdelarna. Bristen på allmänspecialister har medfört att hyrläkare anlitats.
Under året blev 8 ST-läkare färdiga specialister i allmänmedicin varav alla åtta stannat kvar i regionen. Antal ST-läkare som påbörjat sin utbildning under 2024 var 12 och vid årets slut fanns 78 ST-läkare i allmänmedicin. -
I budgetpropositionen för 2025 (höstbudgeten) tillfördes regionerna ett ettårigt sektorsbidrag på 2 miljarder kronor med syftet att stärka möjligheterna för hälso- och sjukvården att bedriva en god och patientsäker hälso- och
sjukvård. Region Örebro läns andel av statsbidraget år 2025 uppgår till 60 miljoner kronor. För år 2024 lämnades motsvarande bidrag med totalt 9 miljarder kronor men sektorsbidraget för 2025 var inte aviserat då budgeten för Region Örebro län beslutades.
Sektorsbidraget klassas som ett generellt statsbidrag. Därför föreslås en budgetjustering där intäkten från generella statsbidrag ökas med 60,3 miljoner kronor. En överföring till hälso- och sjukvården sker genom ökning av budgetramen för hälso- och sjukvårdsnämnden med 57,9 miljoner kronor och regionstyrelsen med 2,4 miljoner kronor för vidare utbetalning till de privata vårdcentralerna i Örebro län. -
Varje år träffas en överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden om folktandvårdens särskilda uppdrag som Region Örebro län finansierar. I överenskommelsen beskrivs uppdragen och ersättningen för varje uppdrag.
Överenskommelsen följs upp efter verksamhetsåret, genom att folktandvården lämnar en årsrapport med en beskrivning hur uppdragen utförts.
Tandvårdsenhetens sammanfattande bedömning är att överenskommelsens uppdrag har genomförts på ett adekvat sätt med ett godtagbart resultat, även om vissa brister har konstaterats. -
I december 2024 fattade regionstyrelsen ett inriktningsbeslut om att initiera en process av ett valfrihetssystem för uppdraget tandreglering. Folktandvården har under lång tid rapporterat om en kösituation på flera år för tandregleringsbehandling för barn och unga.
En förankrad diskussion har förts med Folktandvården kring införande av ett vårdval.
Bedömningen är att det finns goda möjligheter för Region Örebro län att konkurrensutsätta vården och införa en modell enligt valfrihetssystem för tandreglering.
Flera angränsande regioner har redan infört vårdval inom tandreglering. -
I samband med att regionstyrelsen den 28 mars beslutar att införa vårdval inom tandreglering för barn och unga justeras tidigare beslutad överenskommelse mellan regionstyrelsen och folktandvårdsnämnden.
Införandet av vårdval tandreglering innebär att Folktandvårdens uppdrag, uppföljning och ersättning för specialisttandvård tandreglering förändras. Detta beskrivs i den justerade överenskommelsen. -
Bolagsstyrningsrapporter har inkommit från Svealandstrafiken AB, Tåg i Bergslagen AB och Region Örebro läns Förvaltnings AB koncernen. Bedömningen är att bolagens verksamhet har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Inga avvikelser från ägardirektiv eller andra styrdokument har noterats.
-
Region Örebro läns hel- och delägda bolag har överlämnat årsredovisningar för 2024 innehållande verksamhetsberättelser, ekonomisk redovisning och förslag till disposition av vinster respektive förluster. Enligt gällande bolagspolicy ska regionstyrelsen utarbeta förslag till instruktioner till de stämmoombud, som utsetts till respektive bolagsstämma, som anger hur ombuden ska rösta. Om instruktionerna gäller ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt ska dessa utfärdas av regionfullmäktige. Övriga instruktioner kan utfärdas av regionstyrelsen på delegation från regionfullmäktige.
Årsredovisning för Inera AB kommer att fastställas av bolagets styrelse den 13 mars, AB Transitio kommer att fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 20 mars och Tåg i Bergslagen AB kommer fastställa sin årsredovisning på styrelsemöte den 27 mars. Följden blir att dessa årsredovisningar inte hinner behandlas av regionfullmäktige 8 april med föregående beredning av regionstyrelsen i mars. För att årsredovisningarna ska godkännas före bolagens årsstämmor och regionens stämmoombud ska få instruktioner kopplade till dessa, delegerar regionfullmäktige till regionstyrelsen att fatta beslut om detta vid sitt möte den 29 april. -
Regiondirektören överlämnar årsredovisning 2024 för Region Örebro län för regionfullmäktiges behandling av Region Örebro läns samlade årsredovisning.
Årets resultat uppgår till 79 miljoner kronor. Resultat efter balanskravsjusteringar uppgår till -280 miljoner kronor. Det negativa resultatet täcks genom att ianspråkta 280 miljoner kronor ur resultatutjämningsreserven (RUR). Efter detta uppgår kvarvarande saldot i RUR till 147 miljoner kronor.
Tidigare beslutade investeringar om 875 miljoner kronor, vilka inte har verkställts vid utgången av 2024, föreslås föras över till 2025 års investeringsbudget.
I fastställda regler för ansvar och befogenheter framgår att under- och överskott ska balanseras mellan åren för hälso- och sjukvården hälsoval, Folktandvården och gemensam nämnd för företagshälsovård samt tolk- och översättarservice.
Årsredovisningen beskriver hur verksamheten har utförts i förhållande till de effektmål och strategier som finns i verksamhetsplanen med budget 2024. -
Region Örebro län har sedan 2011 avtal med CGI om HR-systemet Heroma. Avtalsperioden för regionens HR-system (Heroma) löper ut 2026-12-31.
Till avtalet finns en option om fem år som inte avses användas fullt ut.
Utveckling av systemstöd inom detta område och hantering av digitala verktyg inom området har utvecklats betydligt och tillgodoses inte idag till fullo i den leverans som regionen har.
Heroma är styrande system (Master) för hantering av uppgifter inom lön. I Heroma registreras anställningar, scheman, saldon med mera som ger underlag för lön och andra ersättningar. I Heroma finns därutöver funktioner för schema, LAS-hantering, rekryterings- och anställningsprocess, rehabilitering,
medarbetarsamtal, pension, resor-och utlägg samt löneöversyn. Externa system som kompletterar Heroma hanterar ersättningar till förtroendevalda, komplexa scheman, personalakter, utbildningsguider, utbildningsportal samt utdata.
Upphandlingen av HR-system för lönehantering är komplex då många avtal, regelverk och villkor ska sättas upp samt kopplas mot system för HSA-katalog, ekonomi, bank, övriga myndigheter med flera.
Upphandlingsarbetet kommer att utformas så att de olika funktioner Heroma idag hanterar kan tillgodoses från olika leverantörers system. Målsättningen med upphandlingen är att få ett sammansatt kvalitativt systemstöd där integration mellan olika system, användarvänlighet och kompabilitet är vägledande för värdering av anbud.
Kostnad för HR-systemet Heroma uppgår i dag till 6 780 000 kronor/år.
Marknadsmässig avtalsperiod inklusive optioner är 16 år. Grundavtal 8 år + option om ytterligare 8 år.
-
Meddelanden:
Finansrapport januari 2025, 25RS452-1.
Innehavsrapport 250131, 25RS452-2.
Compliancerapport Q4 2024, 25RS452-3.
Innehavsrapport 250228, 25RS452-4. -
Lennart Frommegård informerar om ekonomiskt utfall för februari 2025. Balanskravsresultat, årets resultat, lönekostnader samt antal årsarbetare inom Region Örebro län presenteras.
-
§ 34
Information - förutsättningar för verksamhetsplan med budget 2026