Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Protokollsjustering
Elin Jensen (SD) ställer följande frågor:
1. Vi har fått höra att funktionshindrade drabbats av stora kostnader för uteblivna besök i vården. Många gånger beror uteblivandet på att den hjälp de ska få för att ta sig till vården uteblir eller att de som jobbar inte förstår språket. Har ni fått några liknande indikationer?
Vad jag förstått görs en bedömning innan uteblivandeavgift krävs. Skulle denna typ av situationer vara anledning till att inte kräva avgift?
2. För ett tag sen fick vi till oss att läkemedel och annat skrivs ut på recept av läkare utan medicinsk anledning. Som exempel uppgavs mjukgörande kräm som finns att köpa receptfritt på apotek.
Hur långt har man kommit med att stoppa dyra överutskrivningar som inte ska ske? Har det blivit någon ändring?
Det har inkommit ett medborgarförslag där förslagsställaren föreslår att det ska vara möjligt för medborgare att göra direktbeställningar av hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen via en beställningsportal.
Region Örebro län instämmer med förslagsställaren att en beställningsportal för hjälpmedel skulle underlätta för såväl patienter som för vårdens medarbetare. Med anledning av det planerar Regionen att införa en sådan funktion via 1177 under hösten 2025, som initialt kommer att omfatta förbrukningsartiklar. Syftet är att öka patienters tillgänglighet och självständighet, samt minska belastningen på vårdcentralernas telefontider.
I nuläget sker förskrivning av förbrukningsartiklar med tre månaders behov i taget. Därefter behöver patienten åter kontakta förskrivaren för att förnya förskrivningen. Detta arbetssätt innebär 5000 timmar administration per år för vårdens medarbetare, vilket motsvarar 2,4 heltidstjänst och beräknas kosta 2 miljoner kronor. Funktionen med uttag via 1177 beräknas halvera såväl arbetstimmar som kostnad.
Bilagor
Initiering av upphandlingsuppdrag gällande endoskopidiskdesinfektorer och torkskåp för flexibla endoskop, samt utrustningsspecifikt förbrukningsmaterial till Område specialiserad vård
Initiering avseende upphandling av sju endoskopidiskdesinfektorer och sju torkskåp för flexibla endoskop, samt utrustningsspecifikt förbrukningsmaterial till Område specialiserad vård.
I upphandlingen ingår även option på ytterligare två endoskopidiskdesinfektorer och sex torkskåp för flexibla endoskop, option för serviceavtal under den tekniska livslängden samt utbildningsoption för medicintekniska ingenjörer.
Beräknat totalt upphandlingsvärde under utrustningens livslängd på tio år är cirka 31 500 000 kronor, där priset för utrustningen beräknas uppgå till cirka
13 700 000 kronor, utrustningsspecifik förbrukning till cirka 7 000 000 kronor och serviceavtal till cirka 10 800 000 kronor.
De nya utrustningarna kommer dels att installeras på den nya endoskopimottagningen som håller på att byggas på Karlskoga lasarett, verksamhetsområde kirurgi, Område specialiserad vård, dels att ersätta befintliga ålderstigna utrustningar på endoskopimottagningen Universitetssjukhuset Örebro, verksamhetsområde medicin Område specialiserad vård. Dessa har nått sin tekniska livslängd och behöver ersättas.
Bilagor
Region Örebro län (Regionen) har fått möjlighet svara på betänkandet En förändrad abortlag (SOU 2025:10). Betänkandet lägger fram förslag som syftar till att lägga grunden för en modern abortvård, bland annat att rätten till abort
och hälso- och sjukvårdens ansvar för att tillhandahålla aborter skyndsamt tydliggörs. Det föreslås även att det ska vara möjligt att genomföra hela den medicinska aborten utanför en vårdinrättning, att barnmorskors roll stärks samt ökade möjligheter till telemedicin och digital vård i syfte att förstärka tillgängligheten i hela landet.
Regionen välkomnar flera av betänkandets förslag, men vill understryka att dessa förändringar inte får gå ut över säkerheten. Tillgången till abort får inte äventyra säkerheten eller rätten till en nyanserad och kompetent abortvård. Regionen ser ett behov att värna både detta och kompetensen hos de som ska arbeta med abortvård. Då lagförslagen kan innebära att färre söker sig till vårdinrättning för abortvård vill Regionen lyfta vikten av att vara lyhörd för de som vill besöka vårdinrättning för abortvård och att utrymme på kvinnoklinik inte minimeras för abortsökande.
Bilagor
Svar på motion från Sebastian Cehlin (M), Wilhelm Sundman (L) och Anna Nordkvist (M) om ny ambulansstation i Koppaberg
I en motion till regionfullmäktige föreslår Sebastian Cehlin (M), Wilhelm Sundman (L) och Anna Nordkvist (M) att Region Örebro län snarast utreder nya lokaler för ambulansstationen i Kopparberg och att Region Örebro län söker ersättning från hyresvärden för den oacceptabla levnadsmiljön.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen är medveten om lokal- och arbetsmiljöfrågan vid ambulansstationen i Kopparberg och de problem som motionärerna tar upp gällande avloppet är åtgärdade. I hälso- och sjukvårdsnämndens och Hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamhetsplan med budget 2025 ges ett uppdrag till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om ambulansverksamheten som handlar om att skapa nya arbetssätt tillsammans med vårdcentral och kommun i syfte att skapa en mer tillgänglig vård i områden långt från sjukhus. Med anledning av uppdraget pågår nu ett aktivt arbete i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen med att se över ambulansverksamheten – och det är inte aktuellt att göra förändringar avseende lokaler innan översynen är klar.
Bilagor
Svar på revisionsrapporten ”Granskning av hantering och förskrivning av läkemedel i hälso- och sjukvården”
På uppdrag av regionens revisorer har en granskning genomförts för att bedöma om regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden har säkerställt en ändamålsenlig hantering och förskrivning av läkemedel med tillräcklig intern kontroll. Revisorernas samlade bedömning är att regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden inte helt har säkerställt en ändamålsenlig hantering och förskrivning av läkemedel med tillräcklig intern kontroll.
I förslaget till svar kommenteras framför allt de fyra rekommendationer som revisorerna ger. Det framgår bland annat att Region Örebro läns hantering av lagerhantering med hjälp av farmaceuter visar goda resultat och att inga regioner i landet använder heltäckande tekniska systemlösningar för motsvarande lagerhantering. Det framgår även att det nuvarande systemstödet för uppföljning kommer att utvecklas och förbättras inom ramen för det långsiktiga utvecklingsarbete som genomförs med all utdata efter införandet av vårdinformationssystemet Cosmic i höstas.
Bilagor
Svar på ledamotsinitiativ från Kristian Berglund (M) om återinförande av föräldragrupper inom Kuling
I ett ledamotsinitiativ föreslås att Region Örebro län omedelbart återinför föräldragrupper inom Kuling, att Region Örebro län säkerställer att föräldragrupperna prioriteras och genomförs under den tid en utredning om verksamheten pågår, samt att Region Örebro län presenterar en tydlig plan för hur Kuling kan vidareutvecklas.
En genomlysning kommer att genomföras för att utreda vilket uppdrag Kuling ska ha och hur verksamheten ska vara organiserad. Det är inte aktuellt att presentera en plan för att utveckla Kuling innan dess att utredningen såväl är genomförd som återkopplad till verksamheten, samt eventuella beslut fattats. Syftet med utredningen är att kartlägga hur stöd i dagsläget erbjuds till barn och föräldrar som är anhöriga till personer med psykisk sjukdom, samt hur en jämlik tillgång till insatserna kan säkerställas i länet.
Bilagor
Anmälningsärenden:
1. Områdeschefen för psykiatrin har beslutat om avgiftsbefrielse/fria läkemedel 25RS162, 25RS3421, 25RS3420, 25RS3422.
2. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat upphandlingskontrakt för flödescytometer MT 2024-0013, 24RS874.
3. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat upphandlingskontrakt för förbrukningsmaterial till flödescytometer MT 2024-0013a, 24RS873.
4. Hälso- och sjukvårdsdirektören har fattat tilldelningsbeslut för upphandling av kassettmärkare MT 2024-0086a, 25RS641.
5. Hälso- och sjukvårdsdirektören har tecknat avtal avseende processledare till
nationellt programområde akut vård med Samverkansnämnden Sjukvårdsregion Mellansverige, 25RS4487.
6. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat avtal om klinisk läkemedelsprövning, 24RS1335-11.
7. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat samarbetsavtal avseende forskningsstudie, 23RS10112-11.
8. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat samarbetsavtal avseende studie, 23RS5636-27.
9. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat avtal avseende medicinsk studie, 25RS4638-4.
10. Hälso- och sjukvårdsdirektören har tecknat personuppgiftsbiträdesavtal avseende medicinsk studie, 25RS4638-5.
11. Forsknings- och utbildningsdirektören har tecknat samarbetsavtal avseende forskningsstudie, 25RS64-4.
Meddelandeärenden:
1. Protokoll beredning för nära vård 2025-04-01.
2. Protokoll beredning för psykiatri 2025-04-10.
3. Protokoll beredning för somatisk specialistvård och högspecialiserad vård 2025-01-24 och 2025-03-14.
4. Protokollsutdrag regionstyrelsen 2025-04-29, §104 Kompensation för kostnader för robusthetshöjande åtgärder
inom fastigheter och IT.
5. Protokollsutdrag regionstyrelsen 2025-04-29, §112 Samarbeten mellan vårdcentraler.
Handlingar publiceras senare.
-Aktuellt omvärldsläge
-Strategisk planering och vårdplatssituation
-Aktuella organisationsfrågor
-Övriga frågor
Besvarande av anmälda frågor
Presentation och informationsmaterial