Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Protokollsjustering
Anmälan av motion från Patrik Nyström (SD), Tom Persson (SD), Oscar Lundqvist (SD) och Jan Murman (SD) om att revidera Region Örebro läns finanspolicy
Anmäls att en motion inkommit från Patrik Nyström (SD), Tom Persson (SD), Oscar Lundqvist (SD) och Jan Murman (SD) om att revidera Region Örebro läns finanspolicy.
Motionen har överlämnats till Regionkansliet – Staben för ekonomi för stöd i beredningen.
Bilagor
Anmälan av motion från Elin Jensen (SD) och Patrik Nyström (SD) om Friskvårdssatsning för ökad kunskap och bättre hälsa i klimakteriet
Anmäls att en motion har inkommit från Elin Jensen (SD) och Patrik Nyström (SD) till Region Örebro län den 14 mars 2025 om friskvårdssatsning för ökad kunskap och bättre hälsa i klimakteriet.
Motionen har överlämnats till Regionkansliet - staben för HR för stöd i beredningen.
Bilagor
Anmälan av motion från Kristian Berglund (M) om att undersöka att utveckla den rättspsykiatriska verksamheten i Region Örebro län
Anmäls att en motion har inkommit från Kristian Berglund (M) den 31 mars 2025 om att undersöka och utveckla den rättspsykiatriska verksamheten i Region Örebro län.
Motionen har överlämnat till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen för stöd i beredningen.
Bilagor
Regionstyrelsen behöver utse ny ersättare till regionstyrelsens personalutskott efter Gunilla Fredriksson (SD).
Bilagor
Region Örebro läns hel- och delägda bolag har överlämnat årsredovisningar för 2024 innehållande verksamhetsberättelser, ekonomisk redovisning och förslag till disposition av vinster respektive förluster. Enligt gällande bolagspolicy ska regionstyrelsen utarbeta förslag till instruktioner till de stämmoombud, som utsetts till respektive bolagsstämma, som anger hur ombuden ska rösta. Om instruktionerna gäller ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt ska dessa utfärdas av regionfullmäktige. Regionfullmäktige beslutar om alla hel- och delägda bolags årsredovisningar och instruktioner till stämmoombuden vid sammanträde den 8 april, förutom Inera AB (ägarandel 0,2 procent), AB Transitio (ägarandel 5 procent) och Tåg i Bergslagen AB (ägarandel 25 procent). För dessa bolag har beslutet delegerats till regionstyrelsen.
Årsredovisning för Inera AB, AB Transitio och Tåg i Bergslagen AB har fastställts av bolagens styrelser under mars och dessa har inkommit till Region Örebro län för behandling.
Bilagor
Koncernen Region Örebro läns Förvaltning AB bildades 2007 efter beslut av dåvarande landstingsfullmäktige. Motivet för bolagsbildningen var att genom samordning av de i bolagskoncernen ingående bolagen minska landstinget/regionens risktagande, effektivisera verksamheten, få bättre ekonomi samt stärka ägarstyrning och kontroll över verksamhet och förvaltning.
Med tiden har yttre förutsättningar, som till exempel skatteregler och krav på administrativ styrning, förändrats vilket minskat de ekonomiska fördelarna med koncernbildningen samt ökat omfattningen av administrationen av koncernen.
Målet med uppdraget är att utreda och redovisa effekter av avveckling av Region Örebro läns förvaltning AB. Utredningen bör därför omfatta följande perspektiv:
- Skatteregler och skattekonsekvenser
- Administrativa kostnader och effektivitet
- Juridiska och regulatoriska effekter
- Finansiella konsekvenser
- Operativa konsekvenser
Uppdragets resultat presenteras för regionstyrelsen senast den 9 december 2025.
Bilagor
Under 2025 kommer kostnaderna för hyror öka med 7 miljoner kronor för hälso- och sjukvårdsnämnden till följd av investeringar för ökad robusthet i fastigheterna vid Lindesbergs lasarett. Kostnaderna för ökad IT-säkerhet kommer också att öka för hela regionorganisationen, sammanlagt med 22,6 miljoner kronor. En kompensation för denna kostnadshöjning föreslås med 10 miljoner kronor gemensamt till nämnderna. Kompensationen föreslås finansieras genom att ianspråkta medel ur regionstyrelsens planeringsreserv med totalt 17 miljoner kronor för att kompensera berörda nämnder för uppkomna kostnader.
Bilagor
Angående ackreditering för vårdverksamhet vid Storå vårdcentral i Lindesbergs kommun, förlängning
Region Örebro län har mot bakgrund av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) beslutat att ge leverantörer av primärvård som uppfyller Region Örebro läns krav på vårdcentraler såsom de framgår av den så kallade Krav- och kvalitetsboken, rätt att etablera sig inom länet. Basuppdraget och ersättningssystemet för vårdcentralerna är lika för alla vårdcentraler oavsett om de drivs i privat eller offentlig regi.
Regionstyrelsen har tidigare fattat beslut om att godkänna Konradsson & Bäck
Primärvård AB som leverantör av primärvård vid Storå och Freja vårdcentraler i Lindesbergs kommun. Bolaget har tidigare under 2025 år öppnat sin verksamhet vid Freja vårdcentral i Frövi.
Regionstyrelsen har också tidigare beslutat att ackrediteringen för vårdverksamhet vid Storå vårdcentral istället ska gälla för bolaget Primärvård i Storå AB (samma ägare som bolaget som driver verksamheten vid Freja vårdcentral). Avsikten var att bolagets vårdverksamhet i vid Storå vårdcentral skulle ha påbörjats under våren 2025.
Företrädare för bolaget har nu meddelat att bolaget avser att påbörja vårdverksamhet vid Storå vårdcentral cirka den 1 oktober 2025.
Regionstyrelsen anser att det finns skäl att besluta medge förlängning av ackrediteringen till och med årets slut.
Bilagor
Hälsoval Örebro län är Region Örebro läns vårdval inom primärvård. Under 2024 genomfördes på uppdrag av regionstyrelsen en översyn av den krav- och kvalitetsbok som beskriver uppdraget för vårdcentralerna inom Hälsoval Örebro län. Översynen redovisades i rapporten ”Revidering av Krav- och kvalitetsboken inför 2025”. Regionstyrelsen godkände 28 november 2024 rapporten och de förändringar som föreslogs i rapporten, bland annat att ändra de huvudsakliga villkoren för Hälsoval Örebro län.
Regionfullmäktige beslutade den 26 februari om nya huvudsakliga villkor för Hälsoval Örebro län. Ett nytt förslag till Krav- och kvalitetsbok har därefter sammanställts med de förslag som regionstyrelsen godkände i november 2024:
* Att den ekonomiska ersättningsmodellen ändras,
* Att barnhälsovård och mödrahälsovård blir tilläggsuppdrag,
* Att kravet minskas på hur många timmar som mindre vårdcentraler behöver vara öppna.
Dessutom föreslås nu att en rörlig ersättning för vaccineringar införs, så att vårdcentralerna får ekonomisk ersättning utifrån hur många vaccinationer som de utför. Utöver detta föreslås även att kravet på en fysisk dropinmottagning tas bort. Istället införs ett krav om att vårdcentralen ska erbjuda tjänster utifrån patienternas behov, som garanterar att patienten får kontakt med sin vårdcentral för en första bedömning samma dag som behovet uppstår.
Bilagor
Region Örebro län har utifrån lag om valfrihetssystem (LOV) beslutat att från och med 2014 ge en specificerad målgrupp inom den psykiatriska specialistvården möjlighet att fritt välja mellan regionanställda och privata psykoterapeuter som efter godkännande utifrån ställda krav erhållit kontrakt med Region Örebro län om att bedriva psykoterapi inom ramen för LOV. Alla vårdgivare som uppfyller ställda kriterier i förfrågningsunderlaget har rätt att bedriva psykoterapi i länet med ersättning från Region Örebro län. Förfrågningsunderlaget avser tilldelning av kontrakt enlig lag (2008:962) om valfrihetssystem.
Psykolog Carin Reiman AB organisationsnummer (559508–1117) har ansökt om att få bedriva psykoterapi inom LOV Örebro län. Verksamhetsansvarig och den som ska utföra psykoterapin inom uppdraget är en och samma person. Leverantören är psykolog och legitimerad psykoterapeut och bedriver psykoterapeutisk behandling med KBT inriktning på sitt företag som har funnits sedan 2012. Carin Reiman har arbetat mellan 20-50 procent i det egna företaget under denna period. Resterande arbetstid är Carin Reiman anställd som handledare/lärare på psykologprogrammet vid Örebro universitet. LOV psykoterapin kommer att bedrivas på Carin Reimans mottagning på Kungsgatan 34 i Örebro. Mottagningen kommer att ta emot patienter inom LOV psykoterapi på tisdagar och torsdagar kl. 8.30-17:00.
Riktlinjerna ska ses över vart fjärde år och reviderades senast 2021. I en extern översyn genomförd av PwC under hösten 2024 konstateras att otydligheter förelåg som kunde antas försvåra efterlevnaden av riktlinjerna.
Med anledning av detta har riktlinjerna uppdaterats och reviderats för att undanröja otydligheterna. Det rör sig framför allt om tydliggörande av ansvar och beslutsmandat samt uppföljning av förekommande bisysslor. Riktlinjerna för bisysslor inom Region Örebro län (Regionen) gäller all verksamhet och alla anställda inom organisationen.
Syftet med riktlinjerna är att förebygga och förhindra bisysslor som kan anses vara förtroendeskadliga, arbetshindrande eller konkurrerande med Regionens verksamheter.
Syftet är också att tydliggöra vad en bisyssla är och vilka bestämmelser som gäller.
Med bisyssla avses varje syssla eller verksamhet som en medarbetare har vid sidan av sin anställning i Regionen och som inte är hänförlig till privatlivet.
I riktlinjerna tydliggörs medarbetarens ansvar att anmäla bisyssla och chefers skyldighet att följa upp samt utifrån mandat besluta om en bisyssla skall förbjudas.
Bilagor
Avtal mellan Region Örebro län och Örebro universitet avseende leverans av biblioteks- och informationstjänster
Örebro universitet och Region Örebro län beslutade 2014 att inrätta ett gemensamt medicinskt bibliotek beläget på Campus USÖ i samband med etableringen av läkarprogrammet och fakulteten för medicin och hälsa vid Örebro universitet. Medicinska biblioteket och dess medarbetare tillhör organisatoriskt Örebro universitetsbibliotek.
Det föreslagna avtalet är en uppdaterad version av tidigare avtal och uppdaterat med avseende på ökad användning av elektroniska tjänster.
Bilagor
Örebro läns kulturplan är ett styrande dokument för Region Örebro läns arbete med kulturfrågor samt Region Örebro läns ansökan om statliga medel inom kultursamverkansmodellen. Kulturplanen är också en handlingsplan till den regionala utvecklingsstrategin.
Örebro läns kulturplan 2024-2027 har mål och kulturpolitiska prioriteringar som utan svårigheter kan löpa över längre tid. Det är också önskvärt att den kulturnämnd som tillsätts under nästa mandatperiod har möjlighet att både forma den kulturpolitiska inriktningen i kulturplanen och fatta beslut om planen. Statens kulturråd har inga invändningar till att Örebro läns kulturplan förlängs med ett år.
Förslaget är därför att förlänga nuvarande kulturplan att gälla till och med 2028.
Bilagor
Ekonomisk redovisning 2024 av utbetalda medel i enlighet med överenskommelser om samverkan för god, jämlik och jämställd hälsa
Region Örebro län har tecknat överenskommelser om samverkan för god, jämlik och jämställd hälsa med kommunerna i länet (länsdelsvis), RF-SISU Örebro län samt Örebro läns bildningsförbund (ÖLBF) för år 2024–2029.
Via överenskommelserna ges parterna årlig ersättning från Region Örebro län. Det totala beloppet som utbetalades 2024 var 8 773 822 kronor. Kommunernas ekonomiska satsning på folkhälsoteamens verksamhet ska minst motsvara Region Örebro läns ersättning.
Parternas ekonomiska redovisningar visar att huvuddelen av de ekonomiska ersättningarna från både Region Örebro län och de egna organisationerna använts för personalkostnader, det vill säga anställning av resurspersoner för det lokala och regionala folkhälsoarbetet i folkhälsoteam. Bedömningen är att detta underlättar samverkan mellan kommuner, civila samhället och Region Örebro län samt bidrar till ett långsiktigt och kunskapsbaserat folkhälsoarbete, vilket ligger i linje med syftet.
Bilagor
Vårdcentraler inom Hälsoval Örebro län har möjlighet att samarbeta om sina uppdrag. Samarbeten ska anmälas till och godkännas av regionstyrelsen.
Inför sommaren 2025 ansöker hälso- och sjukvårdsnämnden om flera samarbeten mellan vårdcentraler som drivs av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Samarbetena innebär att patienterna under hela eller delar av öppettiden hänvisas till annan vårdcentral än den vårdcentral som patienten är listad vid.
I de flesta fall föreslås samma samarbeten som under sommaren 2024. Nytt inför sommaren 2025 är att samtliga tre vårdcentraler i Karlskoga föreslås samarbeta, vilket innebär att även Karolina vårdcentral skulle ingå i samarbetet sommaren 2025.
Dessutom ansöker Hälso- och sjukvårdsförvaltningen om en förlängning av den samordning mellan Storå vårdcentral och Lindesbergs vårdcentral som beviljats från och med 1 maj 2024, och som senast har förlängts i ett ordförandebeslut.
Bilagor
Segersjö Fältrittklubb har ansökt om ett arrangörsbidrag till Segersjödagarna med Internationell Fälttävlan och Svenskt Mästerskap i fälttävlan 29 – 31 augusti 2025. Ansökan omfattar stöd i form av ambulans på plats samt därutöver 50 000 kronor i bidrag.
I ansökan uppges att cirka 20 000 personer beräknas besöka evenemanget, vilket även omfattar en mässa om mat, fiske och jakt.
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Örebro län anser att ambulans bör finnas på plats under evenemanget.
Region Örebro län ansvarar för flera samhällsviktiga verksamheter. Till dessa räknas hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, infrastruktur, kultur, näringslivsutveckling och flera andra områden som är viktiga för länets utveckling.
Region Örebro län har, liksom andra organisationer som ansvarar för samhällsviktig verksamhet, att noga pröva hur dess resurser ska fördelas. Inkomna ansökningar om stöd till evenemang av den sort som nu är aktuellt måste därför prövas mycket noga, och det finns ingen automatik i att stöd beviljas. Men även vid en sådan prövning, och särskilt mot bakgrund av hälso- och sjukvårdsförvaltningen bedömning, framstår evenemanget som något som Region Örebro län har anledning att stödja. Därför föreslås ett stöd i form av att ambulans finns på plats utan kostnad för fältrittklubben. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska avgöra på vilket sätt närvaron av ambulans ska ordnas. Däremot avslås begäran om stöd i form av pengar.
Bilagor
Yttrande avseende revisionsrapport ”Granskning av upphandling med fokus på att förebygga välfärdsbrott”
Region Örebro läns revisorer har översänt revisionsrapport “Granskning av
upphandling med fokus på att förebygga välfärdsbrott” till Region Örebro län för ett svar. Svar ska lämnas av regionstyrelsen och den nämnd som nämns i rapporten. I ärendet finns förslag på svar från förvaltningen på det yttrande som servicenämnden föreslås lämna till regionstyrelsen.
Till en början kan konstateras att ansvaret för internkontrollen avseende upphandlingsverksamheten i Region Örebro län av regionfullmäktige har förlagts till servicenämnden. Servicenämndens och regionstyrelsens respektive svar ska läsas mot den bakgrunden. Vidare kan redan nu påpekas att regionfullmäktige i samband med budget och verksamhetsplan har att ge styrelse och nämnder i uppdrag att särskilt arbeta med frågan om välfärdsbrott i vid bemärkelse. Genomförande av uppdraget kommer att medföra att ytterligare resurser kommer att användas i detta arbete, vilket kommer att redovisas av förvaltningen till styrelse och respektive nämnder inom sina ansvarsområden under året. Styrelsen avser även att under genomförandet av sitt uppdrag låta ta fram en samlad bild av hur Region Örebro läns arbete mot välfärdsbrottslighet ser ut, och mot bakgrund av det överväga en central samlad resurs för att förhindra välfärdsbrottslighet. Detta kommer att innebära ett stöd för de resurser och de kompetenser som redan i dag finns inom respektive riskområde.
Bilagor
Region Örebro län har fått möjlighet att yttra sig i samrådet av förslag till ny översiktsplan för Örebro kommun. Förslaget innebär en vidareutveckling av befintlig översiktsplan där hållbarhetsperspektiven fått en tydligare roll. Fem övergripande strategier i strategier formar visionen för kommunens utveckling, vilka genomsyrar planens tematiska och geografiska utvecklingsinriktning.
Stor vikt läggs vid att hålla staden tät och minska bebyggelseutbredningen till förmån för naturvärden och areella näringar. En täthet i stadskärnan och fokus på bebyggelsekoncentration i kommunala och lokala noder samt i landsbygdens kärnor, skapar goda förutsättningar för hållbart resande samt att service och viktiga funktioner tillgängliggörs. Det underlättar människors vardagsliv, både i staden och på landsbygden. Satsningar på Nobelbanan stärker kommunens roll i det storregionala perspektivet, vilket har positiva effekter för kompetensförsörjning, gods- och logistikverksamhet samt arbets- och bostadsmarknaden. Planförslaget har i hög utsträckning förutsättningar att bidra till den regionala utvecklingsstrategins (RUS) övergripande mål och prioriterade områden med koppling till fysisk planering.
Bilagor
Bilagor
Region Örebro län har fått möjlighet att yttra sig i samrådet av detaljplan för Timanshyttan 1:6 i Nor, Nora kommun. Planförslaget syftar till att möjliggöra etablering av flertalet verksamheter med olika risknivåer, bland annat industri som avser tillverkning av sprängämnen.
Med anledning av den typ av industriverksamhet som planen avser, är det i händelse av olycka, av största vikt att väganslutningar till och från området tillgängliggörs för ambulanstransporter och andra utryckningsfordon.
Bilagor
Region Örebro län har getts möjlighet att lämna synpunkter på betänkande ”Moderna och enklare skatteregler för arbetslivet” (SOU2025:4).
I remissvaret är Region Örebro län (Regionen) överens med utredaren i fråga om de förändringar som föreslås i fråga om tjänsteställets placering. Det handlar om att tjänsteställe ska fastställas för varje anställning eller uppdrag och att detta fastställande ska grunda sig på arbetsgivarens avsikt om hur medarbetaren ska utföra arbetet. Vidare delar Regionen uppfattningen att om omständigheterna förändras ska ny bedömning göras. En annan del av utredarens förslag berör de fall då medarbetaren har flera arbetsplatser. Där föreslås att i de fall arbetet utförs till mer än 50 procent på en plats ska den utgöra tjänsteställe. I andra hand ska arbetsgivarens lokal utgöra tjänsteställe om medarbetaren på grund av arbetet ska besöka lokalen. I de fall tjänsteställe inte kan fastställas ska medarbetarens bostad utgöra tjänsteställe.
I övriga delar av betänkandet avstår Regionen från att yttra sig då dessa avser omständigheter som inte bedöms beröra Regionens verksamheter.
Bilagor
Utredningen har haft i uppdrag att överväga och föreslå ändringar av den straffrättsliga särbehandlingen av unga lagöverträdare. Utredningen har i ett tidigare delbetänkande lämnat förslag bland annat om att den så kallade ungdomsreduktionen för lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år ska avskaffas och att åldern ska ges minskad betydelse för lagöverträdare i åldersgruppen 15–17 år.
I det nu aktuella betänkandet behandlar utredningen frågan om vid vilken ålder som barn bör kunna straffas. Uppdraget har varit att överväga och, om lämpligt, lämna förslag om sänkt straffbarhetsålder, att föreslå skärpta regler om undanröjande av ungdomspåföljder och att överväga och föreslå ytterligare åtgärder för att öka det statliga ansvaret för barn och unga som begår grova brott.
Region Örebro län brukar yttra sig över remisser som rör dess verksamhet.
Styrelsen hade möjlighet att yttra sig även över det ovan nämnda delbetänkandet. Styrelsen beslutade att inte yttra sig, då utredningen inte innehöll förslag eller slutsatser som berör Region Örebro läns verksamheter.
Inte heller den aktuella utredningen innehåller förslag eller slutsatser som rör Region Örebro läns verksamheter. Det föreslås därför att Region Örebro län inte yttrar sig i sak över remissen.
Bilagor
Svar på remiss – Plikten kallar en modern personalförsörjning av det civila försvaret, SOU 2025:6
För att säkerställa tillgången till personal i totalförsvaret gäller totalförsvarsplikt för alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige. Lagen (1994:1809) om totalförsvarsplikt innehåller bestämmelser om bland annat totalförsvarsplikt, värnplikt, civilplikt och allmän tjänsteplikt. Sedan 1995 har stora förändringar i samhället och på arbetsmarknaden skett. Under senare år har även det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde försämrats. Sverige har också gått med i NATO. Arbetet med att bygga upp totalförsvaret pågår för fullt och en viktig del i detta arbete är att stärka det civila försvaret.
En statlig utredning har kartlagt behoven av personalförstärkning i det civila försvaret vid höjd beredskap samt analyserat hur behoven bör tillgodoses. Utredningen har också gjort en översyn av regelverket för personalförsörjningen av det civila försvaret.
Utredningen anser att den grundläggande principen för personalförsörjningen av det civila försvaret bör vara att totalförsvarsviktig civil verksamhet så långt som möjligt bör bemannas med befintliga arbetstagare och uppdragstagare vid höjd beredskap, vid behov med stöd av den allmänna tjänsteplikten.
Anvisning till arbete med allmän tjänsteplikt vid höjd beredskap är i första hand lämpligt i verksamheter med lägre kompetenskrav där det finns god tillgång till totalförsvarspliktiga att anvisa.
För vissa verksamheter, där behoven av personalförstärkning inte kan tillgodoses på annat sätt eller där det finns särskilda skäl, kan civilplikt bli aktuell. Civilplikt kan också vara lämplig om behovet av personalförstärkning avser personal med en specifik utbildning eller kompetens.
I dagsläget finns en skyldighet för totalförsvarspliktiga att fullgöra repetitions-utbildning och grundutbildning med civilplikt inom kommunal räddningstjänst och elförsörjningsområdet. Inskrivning med civilplikt får idag bara ske efter annan utredning än mönstring av totalförsvarspliktiga som redan har relevant kompetens. Utredningen föreslår en bred aktivering av civilplikten som inte begränsas till ovanstående två områden och anser att även mönstring och fullgörande av civilplikt med längre grundutbildning behövs för att trygga personalförsörjningen. En bred aktivering av civilplikt innebär dock inte att civilplikt genast kan fullgöras i alla verksamheter. Regeringen kan och bör prioritera de verksamheter som har störst behov.
Utredningen anser att fem verksamhetsområden bör prioriteras för inskrivning av civilpliktiga och att mönstring med efterföljande grundutbildning kommer att behövas. Regeringen bör ge ansvariga myndigheter uppdrag att utreda implementering av civilplikt i dessa verksamhetsområden samt i vilken mån civilplikt efter annan utredning än mönstring är lämplig för respektive verksamhet. Dessa områden är:
Räddningstjänst
Drift och underhåll inom elproduktion och nätverksamhet
Hälso- och sjukvård
Drift, underhåll och reparationer inom elektroniska kommunikationer
Bevakningsverksamhet
Utredningen anser vidare att det finns ytterligare sex verksamhetsområden, däribland transporter och tandvård, där det kan behövas civilplikt men att detta behöver utredas ytterligare.
Frivilliga försvarsorganisationer bör få en större roll i personalförsörjningen och utredningen anser att regeringen bör ge MSB och försvarsmakten i uppdrag att utreda de frivilliga organisationernas roll personalförsörjningen av det civila försvaret.
Utredningen anser att vissa ändringar i terminologin behöver göras. Ordet ”krigsplacering” bör bara användas för krigsplacering med värnplikt eller civilplikt enligt totalförsvarspliktlagen. Ordet ”beredskapsregistrering” bör användas för sådan registrering som Pliktverket gör av totalförsvarspliktiga som placeras i en krigsorganisation till följd av avtal om tjänstgöring vid höjd beredskap. Ordinarie personal som är placerad i krigsorganisationen bör inte beredskapsregistreras.
Utredningen föreslår vidare att allmän tjänsteplikt ska kunna fullgöras till följd av avtal om tjänstgöring vid höjd beredskap som till exempel kommuner eller regioner träffat med medlemmar i frivilliga försvarsorganisationer eller andra totalförsvarspliktiga. I sådana fall står dock inte staten för ersättningen till den totalförsvarspliktige vid tjänstgöring.
Avslutningsvis föreslår utredningen en utökad uppgiftsskyldighet mellan Plikt- och prövningsverket och statliga myndigheter, kommuner, regioner och näringsidkare vad gäller totalförsvarspliktiga samt vissa ändringar vad gäller säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen av vissa totalförsvarspliktiga i samband med civilplikt.
Region Örebro län ställer sig positiv till utredningens förslag om en bred aktivering av civilplikten.
Region Örebro län ställer sig dock tvekande till utredningens förslag om förändringar i befintlig terminologi och en förändrad systematik vad gäller planering och bemanning av krigsorganisationer i det civila försvaret.
Bilagor
Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att komma med förslag på hur regioner och kommuner kan ges ökat inflytande vad gäller flyglinjer med allmän trafikplikt. Förslaget innehåller två sätt hur detta kan göras. Dels genom att region/kommun kan köpa till utbud på statliga flyglinjer, dels genom att region/kommun när behov uppstår kan vända sig till Trafikverket för att få beslut om allmän trafikplikt på ytterligare linjer. I båda fallen gäller att trafiken ska vara förenlig med EU:s lufttrafikförordning och att regionen/kommunen ska ta fullt kostnadsansvar.
Förslaget kan ses som en möjlighet för de regioner och kommuner som har behov av flygtrafik för att tillgodose sina mobilitetsbehov. Förslaget innebär inga krav på regioner eller kommuner i de fall inga behov av flygtrafik anses finnas.
Förslaget bedöms inte påverka Region Örebro län då inga statliga flyglinjer trafikerar Örebro airport och behoven av inrikesflyglinjer inte är omfattande. Därför föreslås att inga synpunkter lämnas i svaret på remissen.
Bilagor
Besvarande av motion från Anna Nordqvist (M) och Erik Baecklund (M) om att införa osteoporosscreening i Folktandvården för kvinnor över 50 år
Det har inkommit en motion från Anna Nordqvist (M) och Erik Baecklund (M) till regionfullmäktige om att införa osteoporosscreening i Folktandvården. I motionen föreslås Folktandvården att införa osteoporosscreening för kvinnor över 50 år samt att införa osteoporosscreening för kvinnor under 50 år som drabbats av för tidigt klimakterium och att Region Örebro län ser över möjligheten att implementera en särskild osteoporosmottagning på något av länets tre akutsjukhus.
Folktandvårdsnämnden fattade 2023-05-10 beslut om att avslå motionen. Regionfullmäktige beslutade 2023-06-21 att ärendet återremitteras till folktandvårdsnämnden för komplettering gällande vilka kostnader och praktiska konsekvenser ett införande medför.
Region Örebro län följer Socialstyrelsens rekommendationer från det nationella screeningrådet och i nuläget finns det inga rekommendationer eller något kunskapsstöd för att införa osteoporosscreening i Folktandvården.
Region Örebro län följer redan Socialstyrelsens riktlinjer som beskriver det förebyggande arbetet mot osteoporos.
Ett införande av osteoporosscreening skulle kräva införskaffandet av en programvara som avläser röntgen från tandvården. Denna metod visar enligt forskning max 40 procent tillförlitlighet och det finns i nuläget inte heller en kommersiell programvara av denna typ. Ett intressant utvecklingsarbete pågår där det avgörande frågetecknet gäller hur riskbedömningen i nästa steg kan hanteras inom hälso- och sjukvården. En kostnadsberäkning blir utmanande då det inte finns någon kommersiell programvara, men förutom inköp av ett system måste tidsåtgång för berörd personal räknas in. Det finns också risk för undanträngningseffekter och även oro hos patienter som rekommenderas en utredning.
I linje med motionens förslag kommer Folktandvården i Region Örebro län fortsatt bevaka hur Folktandvården kan bidra till att detektera riskpatienter avseende framtida frakturrisk. Detta måste utgå från nationella riktlinjer där tandvård och hälso- och sjukvård samverkar i framtagande av vetenskapligt baserat kunskapsstöd i syfte att ge professionen möjlighet att erbjuda patienter bästa möjliga vård. I nuläget finns som redovisas ovan inga vetenskapligt validerade verktyg som fullt ut stöder ett breddinförande att detektera patienter med framtida frakturrisk vid konventionell tandröntgen. Folktandvården ser i sitt folkhälsoarbete fram mot en sådan utveckling och bevakar således frågan.
Bilagor
Besvarande av motion från Patrik Nyström (SD), Gunilla Fredriksson (SD) och Oscar Lundqvist (SD) om att rekrytera en ekonomisk controller i Region Örebro län
Patrik Nyström (SD), Gunilla Fredriksson (SD) och Oscar Lundqvist (SD) har i en motion föreslagit att Region Örebro län ska rekrytera en ekonomisk controller för att granska kostnader inom hälso- och sjukvården och föreslå förbättringar. De menar att en extern granskare kan minska kostnader och säkerställa budgetföljsamhet utan risk för jäv.
Regionstyrelsens uppfattning är att det inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redan finns tillräcklig kompetens och resurser för att genomföra sådana granskningar och föreslå förbättringar. De anser att rekryteringen av en ytterligare ekonomisk controller skulle vara överflödig och kostsam.
Regionstyrelsen har förtroende för såväl den nuvarande tjänstepersonsorganisationen och revisorernas arbete.
Sammanfattningsvis är regionstyrelsens uppfattning att de nuvarande resurserna och processerna inom Region Örebro län är tillräckliga för att hantera och förbättra regionens ekonomiska situation.
Regionstyrelsen föreslår att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
Besvarande av motion från Elin Jensen (SD), Patrik Nyström (SD), Jan Murman (SD) och Habib Brini (SD) om att ändra Folktandvårdens prioritetsordning
Det har inkommit en motion från Elin Jensen (SD), Patrik Nyström (SD), Jan Murman (SD) och Habib Brini (SD) om att ändra Folktandvårdens prioritetsordning. I motionen föreslås att åldersgruppen 20-23 år ska prioriteras på samma nivå som personer från 24 år och äldre i Folktandvårdens prioriteringslista. Regionfullmäktige beslutade 2024-04-10 att ärendet remitteras till folktandvårdsnämnden för beredning.
Folktandvårdsnämnden anser motionen besvarad då riksdagen redan har beslutat i enlighet med regeringens förslag i proposition 2023/24:158 att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 år till 19 år och att åldersgränsen för att kunna få del av statligt tandvårdsstöd på motsvarande sätt ska sänkas från 24 till 20 år. Lagändringarna trädde i kraft den 1 januari 2025.
Folktandvården i Region Örebro län har gjort omfattande anpassningar för att säkra denna övergång och arbetar sålunda i linje med motionens förslag. Det bör här också nämnas att det inte är folktandvårdsnämnden som beslutar om prioritetsordningen. Ordningen framgår i stället av den överenskommelse med folktandvårdsnämnden, som regionstyrelsen fattar beslut om. Prioritetsordningen har sitt ursprung i vad som på olika sätt framgår av lagstiftningen på området.
Bilagor
Anmälningsärenden:
1. Regiondirektören har fattat följande beslut:
- att inte besvara remiss detaljplan för Ånsta 20:273 och Kranbilen 3 Örebro kommun, 25RS2676
- att inte besvara remiss granskning för ändring av detaljplan kv Aspen med flera, 25RS2742
- svar på remiss Samråd om viktiga vattenfårgor i Västerhavets vattendistrikt 24RS11048,
- svar på remiss Samråd om viktiga vattenfrågor i Norra Östersjöns vattendistrikt 24RS11046,
- svar på remiss Samråd om viktiga vattenfrågor i Södra Östersjöns vattendistrikt 24RS11043
- svar på remiss Detaljplan för fastigheten Östra Via 2:39 med flera 25RS918
- svar på remiss Samråd om översiktsplan för Karlskoga kommun 25RS1315.
2. Kanslichefen har fattat följande beslut:
- rättegångsfullmakt för Region Uppsala att företräda Region Örebro län vid överprövningsmål gällande upphandling av Arbetsstolar, Modulära sitsar samt höj- och sänkbara underreden, 24RS5400.
3. Forsknings- och utbildningsdirektören har fattat följande beslut:
- finansieringsintyg för doktorand, 25RS2839-1-2.
- lönetillägg 25RS2213.
4. Verksamhetschefen för Utbildningscentrum har fattat följande beslut:
- chefsförordnande Utbildningscentrum, 25RS3024.
5. Regionjurist har fattat beslut om utlämnande av allmän handling med förbehåll, 25RS3201.
6. Hälso- och sjukvårdsdirektören har fattat följande beslut:
- tillsvidareanställningar 25RS2268, 25RS1938, 25RS2013, 25RS2300, 25RS2334, 25RS2297, 25RS2313, 25RS2358, 25RS1399, 25RS2399, 25RS1815, 25RS1535, 25RS1699, 25RS1254, 25RS1813, 25RS1983, 25RS2097, 25RS2877, 25RS3050, 25RS3281, 25RS2361, 25RS3251, 25RS3282, 25RS2701, 25RS3390, 25RS743, 25RS3264.
- uppsägning av lokalt kollektivavtal gällande 16-projektet vid anestesiavdelningen vid Karlskoga lasarett.
7. Områdeschefen för nära vård har fattat följande beslut:
- tillsvidareanställningar 25RS1760, 25RS1830, 25RS2884, 25RS2683, 25RS2749, 25RS2900, 25RS2984, 25RS2891
- lönetillägg 25RS2455, 25RS2832, 25RS2426, 25RS2243, 25RS2435, 25RS3157, 25RS3267.
8. Områdeschefen för specialiserad vård har fattat följande beslut:
- lönetillägg för sjuksköterskor avdelning 35, 25RS3679
- lönetillägg 25RS2455, 25RS3055
- ersättning utöver avtal för extrapass på IVA och ortopedoperation i länet, 25RS3760
- tillsvidareanställningar 25RS2310, 25RS1829, 25RS2712, 25RS3051, 25RS2901, 25RS3280, 25RS3105.
9. Områdeschefen för psykiatri har fattat följande beslut:
- lönetillägg 25RS2455.
10. Stabschefen inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fattat följande beslut:
- lönetillägg 25RS2455.
11. Folktandvårdsdirektören har fattat följande beslut:
- tillsvidareanställning 25RS2599
- lönetillägg 25RS2455.
12. Tillförordnad regiondirektör har fattat följande beslut:
- förlängning av avtal avseende kommunkationstjänster, 25RS4476.
Meddelandeärenden:
1. Niklas Tiedermann är tillförordnad regiondirektör under Rickard Simonssons ledighet 2025-04-12-2025-04-21.
2. Sveriges Kommuner och Regioner har överlämnat
- meddelande från styrelsen nr 13/2024 Donationsfrämjande samverkan med Rättsmedicinalverket - förslag på fortsatt solidarisk finansiering, 24RS11613
- meddelande från styrelsen nr 4/2025 Sammanträdesplan 2026 för SKR:s beredningar/delegationer och styrelse, 25RS3931.
3. Synpunkter rörande upphandling av IT-produkter, 25RS3853.
4. Protokoll
- pensionärsrådet 2025-02-05
- Länsmusiken i Örebro AB 2024-02-23
- Länsmusiken i Örebro AB 2024-04-11
- Länsmusiken i Örebro AB 2024-05-28
- Länsmusiken i Örebro AB 2024-09-27
5. Regionstyrelsens pensionärsråd har överlämnat
- verksamhetsplan år 2025.
6. Ekonomistaben har överlämnat
- finans- och innehavsrapporter för februari och mars, 25RS452-6-8.
7. Sverigefinska samrådsgruppen i Örebro län har överlämnat följande skrivelser:
- representant från Sverigefinska minoriteten i pensionärsrådet, 25RS4170
- flaggning vid Sverigefinnarnas dag 24 februari och Finlands självständighetsdag 6 december, 25RS4169.
I enlighet med stiftelselagens krav har årsredovisning för samtliga av Region Örebro läns samförvaltade donationsstiftelser för år 2024 upprättats.
Bilagor
Information - Workshop hållbarhetsprogrammet
Information - Regiondirektörens information